Петролната стратегия на Саудитска Арабия постигна целта си

Три месеца след като Саудитска Арабия даде да се разбере, че ще остави цената на петрола да се срине, но няма да намали добива си, изглежда стратегията на Рияд е била успешна. Американските петролни фирми масово изоставят сондажи, свиват инвестициите си и уволняват хиляди работници, съобщава Bloomberg.

 

Това е доказателство, че решението на ОПЕК да не намаля добива си в опит да запази пазарния си дял, продиктувано от Саудитска Арабия, постига целта си. Цената на петрола спадна до нива, които застрашават печалбата на производителите извън картела, и по тази причина Рияд ще поддържа същата политика и на следващата среща на ОПЕК през юни.

 

Броят на сондите, които добиват петрол в САЩ, намаля с 37 през последната седмица, до общо 1019 – най-ниският брой от 2001 г. насам. От 5 декември досега общо 556 са били изведени от употреба по данни на Baker Hughes, а Royal Dutch Shell и Chevron обявиха намаления на разходите на стойност 50 млрд. долара от 1 ноември.

 

Кредитният рейтинг на най-голямата офшорна петролна компания Transocean беше намален до "боклук" от Moody’s на 25 февруари, тъй като рейтинговата агенция е на мнение, че фирмата ще се натовари с дълг (над настоящите 9 млрд.), въпреки че пазарът й се свива.

 

Петролът възстанови 14% от цената си през последния месец, отчасти заради намаляването на добива, което от своя страна означава свиване на предлагането. Ниската цена също намали печалбите на спекулантите, което доведе до първия месечен ръст на бенчмарковия сорт Brent от юни насам. Американския West Texas Intermediate (WTI) достигна 49.4 долара в края на месеца.

 

На 25 февруари министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими обяви, че търсенето расте, а "пазарите са спокойни". През април добивът в САЩ ще престане да расте заради намаляването на броя на активните платформи, посочва Мариос Маратефтис от Standard Chartered.

 

Според Администрацията по енергийна информация на САЩ добивът в страната през февруари ще бъде 9.3 милиона барела на ден, в сравнение с 9.42 млн. през ноември, като той се свива за първи път в последните 4 години.

 

Страните от ОПЕК ще загубят близо 37% от приходите си тази година – приходите на всички страни от картела освен Иран ще се свият до 446 млрд. долара през 2016 г. в сравнение със 703 млрд. миналата година. Саудитска Арабия обяви, че за тази година очаква бюджетен дефицит от 38.7 млрд. долара.

 

Венецуела, чиято икономика според МВФ ще се свие със 7% тази година и Иран, която ще загуби почти 48 млрд. долара печалби, критикуваха политиката на Рияд, а министърът на петрола на Нигерия и председател на ОПЕК Диезани Алисън-Мадеука заяви, че може да свика предсрочна среща на картела. Според представители на други държави от ОПЕК обаче такава среща не се планира, а по-слабите страни в организацията нямат думата при взимането на решения.

 

Дори и днес обаче не е гарантиран успехът на Саудитска Арабия. На пазарите предлагането все още надхвърля търсенето, а ниските цени не са принудили останалите страни от ОПЕК да намалят значително добива си. Нищо не пречи и ръстът на добива от шисти да започне отново да расте при промяна на ситуацията на пазара.

 

 

Източник: Bloomberg