България има възможност усвои 41млрд. лв. през 2015 г., заяви зам.-шефът на ЕК

През 2015-а година България ще има шанс да усвои 41 млрд. лева по европейските програми, което я прави уникална година. Това заяви пред журналисти в Брюксел заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, съобщи „Фокус".

 

"За първи път се очаква да има икономически растеж в 28-те държави-членки на ЕС, а каквото е добро за Европа е добро и за България. Страната ни има възможност да превърне 2015 година в рекордна за усвояване на европейски средства - 9 млрд. лева от стария и 32 млрд. лева от новия програмен период", обясни еврокомисарят. Тя наблегна на това, че парите от Европа не само трябва да бъдат усвоени, а трябва и да работят за хората и те да го почувстват.

 

„В последните няколко месеца България работи много активно за това да ускори усвояването на европейските фондове, както и влизането в действие на новите програми. Това, което прави добро впечатление в комисията е фактът, че има разбиране у нас, че едновременно с усвояването трябва да вървят и реформи, без които няма да бъдем конкурентноспособни", добави Кристалина Георгиева.