България прави 3-дневно роудшоу за нови облигации

Тридневно роудшоу за продажба на облигации, които ще бъдат пуснати на международните капиталови пазари през пролетта с цел покриване на фискалните дефицити, ще започне България на 16 март. Това съобщава Ройтерс, като цитира двама анонимни източници, запознати с плановете на правителството.

 

България, която е една от най-малкото задлъжнели членки на Европейския съюз, планира да събере общо 6,9 милиона лева (3,96 милиона щатски долара) от емитирането на еврооблигации тази година, след като четвъртият най-голям кредитор Корпоративна търговска банка се срина през миналата година, пише агенцията.

 

Според източниците на Ройтерс пазарните условия са благоприятни след обявяването на програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации.

 

Продажбите на еврооблигации ще бъдат част от тригодишната програма на България. 8-милиардната програма за дълга ще бъде ръководена от Citi, HSBC, Societe Generale и Unicredit, които парламентът одобри по-рано миналата седмица.

 

Българските облигации ще бъдат представени в Мюнхен, Франкфурт, Лондон, Виена и Париж.

 

Българското правителство още не е решило дали да издаде един или два транша с еврооблигации с различен матуритет, който може да варира между 5 и 15 години в зависимост от търсенето, допълва Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

 

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на България на "BB +" от "BBB-" през декември, позовавайки се на слабости в местната банкова система, припомня агенцията.