ЕЦБ стартира изкупуване на държавни дългове от 9 март

Европейската централна банка (EЦБ) ще стартира на 9 март мащабната си програма за изкупуване на държавни облигации на стойност 1 трилион евро. Това обяви на специална пресконференция днес президентът на европейската финансова институция Марио Драги. "На 9 март ще започнем да изкупуваме на вторичния пазар номинирани в евро облигации, емитирани от държавния сектор. Също така ще продължим програмата за изкупуване на ценни книжа, гарантирани с активи, която започнахме миналата година", конкретизира Драги.

 

Според огласената в началото на тази година програма за финансови стимули, ЕЦБ планира поне до септември 2016 г. да влива в европейската икономика 60 млрд. евро месечно чрез изкупуване на държавни облигации и активи от частния сектор.

 

Въпреки мащабното финансово стимулиране, инфлацията ще се забави до нулево равнище, гласят последните прогнози на ЕЦБ. Очаква се обаче вливането на свежи пари в икономиката да ускори инфлацията - до 1,5 процента през 2016 г. и 1,8 процента през 2017 година.

 

Европейската централна банка актуализира днес нагоре прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната през 2015 и 2016 година, отчитайки най-вече поевтиняването на петрола. Очакванията са за увеличение на брутния вътрешен продукт в еврозоната от 1,5 на сто тази година и от 1,9 на сто идната година спрямо съответно 1 процент и 1,5 процента, обяви Драги на пресконференция в Никозия. ЕЦБ публикува за първи път прогноза за 2017 година, за която очаква растеж от 2,1 на сто в страните, въвели еврото.