Доларът с повишение след добрите данни за заетостта в САЩ

В петък доларът поскъпна до 11-и половина годишен връх спрямо кошница от валути, след като силните данни за ръста на заетостта в САЩ разпалиха очакванията за ранно увеличение на лихвения процент, коментират от Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

 

Еврото падна под 1.09 за пръв път от септември 2003. Последно то се търгуваше за 1.0838 долара, реализирайки загуба за деня от 1,5%.

 

Възходът на долара се ускори, след като правителствен доклад показа, че неселскостопанската заетост през февруари е нараснала с 295 000 работни места при очаквания за ръст от 240 000. Освен това нивото на безработицата падна до повече от 6- и половина годишно дъно на 5,5%.

 

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с повече от 1% до 97.726, като това е най- високата му стойност от септември 2003 до сега.

 

Фючърсите върху щатските лихвени проценти сигнализираха, че инвеститорите правят повече залози в полза на възможността Федералният резерв да направи ходи си още през лятото.

 

Възвръщаемостта на щатските правителствени облигации, които са относително високи в сравнение с тези на европейските и основна притегателна сила за чуждестранните инвеститори, също нараснаха рязко след неочаквано силния доклад за заетостта.

 

Еврото продължи дългото си низходящо движение и падна под 1.10 в четвъртък, когато ЕЦБ обяви, че в понеделник ще стартира програмата си за изкупуване на облигации на стойност 1.1 трлн. евро, целяща да намали лихвените проценти в еврозоната и да стимулира растежа.

 

Последно доларът бе на печалба от 0,50% спрямо йената до 121.03 йени, докато британският паунд изгуби 1% спрямо долара и се задържа в близост до 1.50.

 

Цената на 30-годишните правителствени облигации на САЩ се понижи рязко, което повиши нейната възвръщаемост до 2,8703%, връх, последно видян преди повече от два месеца.