Азиатските индекси и петролът регистрираха понижения

Азиатските индекси се понижиха, следвайки спада на щатските в края на миналата седмица. По-добрите от очакванията данни за заетостта в САЩ повишиха очакванията за скорошно увеличаване на лихвите от страна на Фед.

 

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI, се понижи с 1.2%, докато японският Nikkei 225 загуби 0.9% от стойността си.

 

В петък стана ясно, че нивото на безработицата в САЩ се е понижило до шест и половина годишен минимум при 5.5%, докато новосъздадените работни места също превишиха очакванията, възлизайки на 295 000 през февруари.

 

Щатските индекси приключиха петъчния ден на отрицателна територия, като широкият индекс S&P 500 се понижи с 1.4% до триседмичен минимум. Лихвите по щатските облигации се повишиха, като тези по 10-годишните облигации достигнаха 10-седмичен връх при 2.259%.

 

„Фед едва ли ще прибегне до повишение на лихвите само въз основа на изнесените данни за заетостта. Инфлацията все още е слаба, както и ръстът в почасовото заплащане, което най-вероятно ще накара Фед да изчака“, прогнозират от финансовата институция Mizuho.

 

Петролът се понижи на стоковите пазари. Брентът с доставка през април поевтиня с 0.4% до нива от 59.40 долара за барел.

 

Златото също регистрира сериозни загуби. Благородният метал, който регистрира ново тримесечно дъно в петък при нива от 1 164 долара за унция, се разменя днес при нива от 1 173 долара за унция.