Цената на петрола тръгна нагоре

Цените на петрола растат след съобщението за първото от два месеца намаление на запасите от суровината в САЩ.

 

В началото на днешната търговия фючърсите за сорта Brent поскъпаха с 36 цента до 56,75 долара за барел, а тези за американския еталон WTI - с 62 цента до 48,91 долара за барел. Вчера двата еталона поевтиняха с повече от 3 на сто основно за сметка на ръста на долара, отбелязва Reuters.

 

Запасите от суровината в САЩ през миналата седмица п данни на Американския институт по петрола са се намалили с 404 хил. барела при прогноза за нарастване от 4,4 млн. барела.Но запасите в разпределителния център Кушинг, Оклахома са се увеличил с 2,2 милиона барела.

 

„Вчерашните разпродажби бяха прекомерни, но те бяха инстинктивна реакция на значителното повишение на запасите в Кушинг", смята директорът по инвестициите на Ayer's Alliance в Сидни Джонатан Барет. Според експерта, последните икономически данни от САЩ внушават оптимизъм и ако цената на WTI не падне под 48,50, сега е добро време за купуване.

 

Днес на пазара може да повлияе статистика от Китай, вкл. данните за промишленото производство и продажбите на дребно през февруари.