Goldman Sachs очаква еврото и доларът да достигнат ниво на паритет през септември

Според анализатори на голямата американска банка Goldman Sachs еврото се подготвя да продължи рязката си обеценка и е на път да достигне ниво на паритет спрямо щатската валута през септември.

 

Банката намали своите шестмесечни прогнози за еврото до 1,0000 долара от предишни очаквания за ниво от 1,1000 долара. В същото време Goldman Sachs свали рязко и своите тримесечни прогнози и вече залага на спад на единната европейска валута към 1,0200 долара (при предишна тримесечна прогноза за ниво от 1,1200 долара), пише bnr.bg.

 

Анализаторите на американската банка намалиха и 12-месечните прогнози за основната валутна двойка до ниво за еврото от 95 американски цента (при предишна прогноза за 1,0800 долара).

 

Goldman Sachs очаква до края на 2017-а година еврото дори да се обезцени до ново рекордно дъно от 80 американски цента, пробивайки под настоящото негово историческо дъно от 2000-а година около 0,8228 нивото.

 

Според банката, в краткосрочен план единната валута ще продължи да се понижава, тъй като анализаторите на Goldman Sachs очакват на заседанието през следващата седмица (на 17-и и 18-и март) Федералният резерв да се откаже от досегашната фраза за "търпеливост" по отношение на настоящото рекордно ниско лихвено ниво и това може да бъде изтълкувано като знак за начало на цикъл на затягане на американските лихви към средата на годината.