Еврото падна до ново 12-годишно дъно спрямо долара

Еврото падна до ново 12-годишно дъно днес, след като поскъпването му от последните дни бе посрещнато с нови разпродажби, което е признак, че инвеститорите все още са много мечи настроени по отношение на европейската валута.

 

Еврото падна до 1.0457 спрямо долара в азиатска сесия, което бе най-ниското му ниво от януари 2003 г., след кратко повишение до над 1.0600 преди това. Европейската валута за последно се търгуваше на ниво от 1.0524.

 

Миналата седмица еврото поевтиня с 3.2%, записвайки най-голямото си седмично понижение от септември 2011 г. след началото на програмата на изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ).

 

Спрямо йената еврото се търгуваше на ниво от 127.66, задържайки се близо до 21-месечно дъно от 126.85 в петък.

 

Слабото евро помогна на доларовия индекс да поскъпне до 12-годишен връх от 100.42 пункта днес. Индексът за последно бе на ниво от 100.030 пункта.

 

Доларът остана почти без промяна спрямо йената на ниво от 121.32, но се търгува близо до осемгодишния връх от 122.04 пункта.

 

Доларът получава подкрепа за доброто си представяне от засилените очаквания, че Федералният резерв ще вдигне лихвите скоро. Много анализатори подозират, че тази седмица Фед ще подготви почвата за подобен ход още в средата на годината.

 

Само една седмица след началото на програмата за количествено улесняване, ЕЦБ свали лихвите по облигациите на повечето страни от еврозоната, като при някои от тях те дори са на отрицателна територия.

 

Пазарните участници очакват лихвите да продължат да се понижават, тъй като програмата ще продължи до септември 2016 г.

 

При суровинните валути канадският долар се търгуваше близо до шестгодишно дъно, тъй като комбинацията от силен щатски долар и падащи цени на петрола натежаха над канадската валута.

 

Канадският долар се разменяше на ниво от 1.2797 спрямо щатския долар, доближавайки се максимално до достигнатото в петък шестгодишно дъно от 1.2824 канадски долара за щатски долар.

 

Увеличавайки загубите си от миналата седмица, щатският суров петрол поевтиня до шестгодишно дъно от 43.57 долара за барел.