Долара тръгна надолу

Доларът поевтиня масово в сряда, след като от Федералния резерв сигнализираха, че увеличението на лихвения процент може да се случи още през юни, но намалиха прогнозата си за лихвените нива през следващите години. Централната банка на САЩ понижи също така и очакванията си за бъдещето на американската икономика.

 

Щатската валута падна до двуседмично дъно спрямо еврото, йената и швейцарския франк след изявлението на централната банка.

 

Както се очакваше, ФЕД премахна израза „търпеливи" от изявлението си по отношение на предстоящото увеличение на лихвения процент, но намали икономическите и инфлационните си очаквания за годината и драстично намали прогнозата си за нивото на лихвения процент през следващите години.

 

По време на късната търговия доларът достигна двуседмично дъно спрямо франка на 0.9629, преди да се възстанови до 0.9922, реализирайки загуба от 1,8%. Спрямо йената щатската валута изгуби 0,5% до 120.54 йени.

 

Междувременно еврото също достигна двуседмичен връх спрямо долара на 1.1023, но впоследствие се оттегли до 1.0763, реализирайки ръст от 1,3%.

 

Щатският долар поевтиня също и спрямо австралийския, новозеландския и канадския долари, като всички те поскъпнаха с повече от 1%.

 

Преди оповестяването на изявлението на ФЕД търговците залагаха, че първото увеличение ще настъпи през септември, но сега фючърсите върху лихвени проценти отразяват 67% шанс това да се случи през октомври, съобщиха от CME FedWatch.

 

„Репликата „търпеливи" може и да беше премахната, но тонът и съдържанието на изявлението на ФЕД предполагат, че тези, които очакват увеличение през юни са сменили очакванията си за септември, а тези, които са очаквали това да стане през септември също са променили очакванията си" коментираха финансови анализатори.