Златото поскъпва

В сряда цената на златото нарасна с повече от 2%, реализирайки най- голямото си увеличение от януари насам, след като ФЕД сигнализира по- предпазливото си виждане за икономическите перспективи на САЩ, което доведе до поевтиняването на долара.

 

Централната банка отвори по-широко вратата за евентуално увеличение на лихвения процент още през юни, прекратявайки обещанието си да бъде „търпелива" по отношение на нормализирането на паричната политика. Но предпазливите възгледи за бъдещето на икономиката показаха, че банката остава загрижена за здравето на икономическото възстановяване.

 

Спот златото поскъпна с 1,8% до 1 170.50 долара за тройунция, след като първоначално реализира ръст от 2,2% до 1 174.10 долара, достигайки най- високата си стойност от 9 март до сега.

 

Американските фючърси върху злато с доставка през април поскъпнаха с 0,3% до 1 151.30 долара за тройунция преди изявлението.

 

Доларът изгуби 1,7% спрямо кошница от валути след изявлението на ФЕД, помагайки за повишението на цената на златото, коментираха търговци. Възвръщаемостта на 10-годишните правителствени облигации се понижи над 6,5%, реализирайки най-големия си еднодневен спад от юни 2012 до сега.

 

Златото, което е нелихвоносен актив, изгуби около 3% от стойността си от началото на годината поради очакванията за увеличение на лихвения процент в САЩ.

 

Докато американската икономика укрепваше, както е видно от възстановяването на пазара на труда, жилищният сектор остана слаб, което предполага, че от ФЕД няма да са склонни да се ангажират с агресивен цикъл на увеличения на лихвения процент след първоначалното повишение.

 

Активите на SPDR Gold Trust, най-големият публичен фонд в света, базиран на злато, се понижиха с 0,4% до 747.98 тона във вторник.

 

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 2,6% до 15.97 долара за тройунция, паладият спечели 1,8% до 774.72 долара за тройунция, а платината нарасна с 2,1% до 1 115.20 долара за тройунция.