Доларът регистрира спад, еврото поскъпна

Доларът поевтиня спрямо кошница от основни валути в сряда, след като по-слабите от очакваното данни за икономиката на САЩ, в съчетание с добрите данни за германския бизнес климат, доведоха до закриването на още дълги доларови позиции.

 

Еврото поскъпна над 1.10 за втора поредна сесия, след като от американския департамент по търговията заявиха, че поръчките на несвързани с отбраната основни стоки, с изключение на самолети, са спаднали с 1,4% миналия месец. Докладът даде на инвеститорите допълнителни причини да продават долари след дългия възход на щатската валута, който според някои анализатори бе прекален, коментират от Бул Тренд Трейдър.

 

По- добрите от очакваното данни за бизнес климата в Германия през март пък подкрепиха еврото по- рано през сесията.

 

Анализатори заявиха, че щатската валута остава във възходящ тренд, имайки предвид намерението на Федералния резерв да затегне паричната политика в САЩ, спрямо стимулиращите програми на ЕЦБ и ЯЦБ. Обаче изявлението на ФЕД от миналата седмица, което предполага по-малко агресивна времева рамка за увеличаването на лихвите, накара долара да върне част от печалбите.

 

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с около 25% между началото на май и 17 март, но оттогава изгуби около 2,7% именно поради ефекта от изявлението на ФЕД на 18 март.

 

Последно еврото бе на печалба от 0,34% до 1.0988, достигайки връх за сесията на 1.1014. Единната валута остана под върха на 1.1062, достигнат на 18 март, който маркира възстановяването на еврото от 12-годишното дъно спрямо долара на 1.0457, достигнато на 16 март.

 

Последно доларът бе на загуба от 0,2% спрямо йената на 118.95 йени. Щатската валута спечели 0,26% спрямо франка до 0.9587. Доларовият индекс бе на загуба от 0,25% на 96.942, оставайки недалеч от 2- и половина седмичното дъно на 96.387, достигнато във вторник.