Потребителското доверие в еврозоната най-високо от осем години

Потребителското доверие в еврозоната се е повишило до най-високото си ниво от осем години насам, посочиха изнесени днес данни на ЕК.

 

За март показателят се е повишил до -3.7 пункта спрямо -6.7 пункта през февруари. Това бе най-високото ниво на индикатора от средата на 2007 година насам.

 

Потребителското доверие в еврозоната се повиши сериозно от края на 2012 година, когато инвеститорите решиха, че кризата вече не е част от икономическия живот в региона.

 

Опасенията за възстановяване на кризата се появиха в средата на миналата година, което инициира ново понижение на индекса.

 

Политиката на ЕЦБ за безпрецедентни монетарни стимули, в условията на рекордно ниски нива на лихвите, доведоха до връщане на позитивните очаквания сред потребителите.

 

Индексът на текущите очаквания е при ниво от 103.9 пункта, според данни на ЕК, което е най-високата му стойност от средата на 2011 година.

 

Въпреки добрите данни, еврото продължи с низходящото си движение спрямо долара, като се разменя при нива от 1.0835 в ранния следобед.