Еврото се обезценява днес под натиска на гръцките проблеми

Пазарите се изнервиха преди ключовите разговори между Гърция и финансовите министри от еврозоната и това се отразява негативно върху общата валута. В същото време новозеландския долар потъна до двумесечно дъно заради нарасналите спекулации, че централната банка в страната може да намали лихвите.

 

Спрямо долара еврото слезе на 1.1137 днес, отдалечавайки се от върха на 1.1392, който стигна в четвъртък, когато перспективите пред европейската икономика се подобриха, а доходността по европейските облигации нарасна, което отдалечи временно погледите от гръцкия дълг. Растежът на доходността в еврозоната се изчерпа в края на седмицата и това намали подкрепата за еврото, коментират от Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

 

Еврогрупата, която е съставена от финансовите министри на еврозоната, отхвърли възможността за достигане на споразумение и отпускане на помощ за Гърция по време на днешното заседание. Атина обаче се надява, че на него ще има напредък. Гърция рискува да изпадне в неплатежоспособност ако не получи свежо финансиране.

 

Доларът е почти без промяна срещу йената след смесените данни в петък за трудовия пазар в САЩ, които не дадоха много аргументи за покупки на зелените пари. Двойката е на 119.84 при връх от 120.24 при оповестяването на данните за заетостта в петък. Те показаха растеж на работните места през април с 223 000, което е в съответствие с прогнозите, но и значително намалена ревизия на резултата от март. Ръстът на заплатите също беше по-слаб от очакваното. Смесеният резултат подкрепи залозите, че Федералният резерв няма да увеличи лихвите преди края на 2015 и това намали доходността по американските книжа, а това от своя страна и търсенето на долари.

 

Вниманието на търгуващите вече се насочва към предстоящото заседание на Английската централна банка, а по-късно днес те ще разберат за намаленията и при оповестяването на стенограмата от последното й заседание. Паундът спадна на 1.5415 след резкия скок в петък отвел го до двумесечен връх от 1.5523. Покачването дойде когато министър-председателя Дейвид Камерън и неговата партия на консерваторите опровергаха прогнозите и спечелиха изборите. Това доведе до облекчение сред инвеститорите, които очакваха сложни парламентарни преговори и политическа несигурност.

 

Новозеландският долар остава под натиск след като местната централна банка намекна миналия месец, че е възможно намаление на лихвите, ако икономиката се забави и инфлацията остане ниска, което породи спекулации за редукция на лихвите. Валутата днес удари двумесечно дъно от 0.7373.

 

Златото е без промяна днес, след данните в петък за ръста на заетостта през април в САЩ и низходящата ревизия на предния резултат, който предполага, че ФЕД няма да бърза с повишението на лихвите. Спот цената на метала е 1188 долара за тройунция.

 

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust отчетоха в петък най-големия спад през тази година.

 

Днес метала не успява да расте и заради покачването на азиатските борсови индекси, които бяха подкрепени от последното намаление на лихвите в Китай с цел усилване на икономиката. Намалението е трето за последните шест месеца, а анализаторите очакват през следващите месеци да бъдат намалени и изискванията за резервите на банките, както и да има нови намаления на лихвите.