Доларът поевтинява

Доларът достигна 3- месечно дъно спрямо кошница от валути в сряда, след като изненадващо слабите данни за продажбите на дребно накараха инвеститорите да се чудят дали Фед ще може да си позволи да повиши лихвените проценти още тази година.

 

Ключовият измерител на продажбите остана без промяна през април, разминавайки се с прогнозите за ръст от 0,5% и давайки още един повод за анализаторите да намалят прогнозата си за растежа на САЩ до края на годината.

 

Доларовият индекс затвори на 93.630, след като първоначално падна до 93.461. Индексът изгуби 12% спрямо 12- годишния връх от март на 100.390.

 

Спрямо йената доларът падна до 5-месечно дъно на 119.03, докато еврото се изкачи до 2- месечен връх на 1.1392, като последно се търгуваше за 1.1369 долара.

 

Паундът успя да достигне нов 5-месечен връх на 1.5768, дори след като АЦБ намали прогнозата си за растежа и предпазливо подкрепи виждането на финансовите пазари, че ще започне да увеличава лихвения процент най- рано след година.

 

Най- добре се представиха обаче стоковите валути. Австралийският долар проби над 81 цента за пръв път от края на януари.

 

Новозеландският долар пък поскъпна до 0.7552 щатски долара, реализирайки драматичен обрат след падането си по- рано през седмицата до 0.7318.

 

Кивито получи допълнителна подкрепа, след като местните данни за продажбите на дребно реализираха рекорден ръст от 2,7% през първото тримесечие, издухвайки прогнозите на анализаторите за увеличение от 1,5% и мислите за намаляване на лихвените проценти в близкото бъдеще.

 

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)