Доларът възстановява позиции. Еврото поевтинява

Доларът запази позициите си във вторник след повишението на лихвите по щатските държавни облигации, след като еврото бе поставено отново под натиск на фона на опасенията, че Гърция може да пропусне плащане по дълга си следващата седмица.

 

Доларовият индекс бе на ниво от 94.205 пункта, след като докосна връх от 94.336 пункта по време на сесията, което бе най-високото му ниво от близо седмица.

 

Доларовият индекс нарасна с около 1% вчера, отдалечавайки се от четиримесечното дъно от 93.133 пункта, достигнато миналия четвъртък.

 

Основният катализатор за поскъпването на долара бе повишението на лихвите по щатските държавни облигации. Лихвата по 10-годишните облигации се запазиха без промяна на ниво от 2.228%, след като нарасна с 9 базисни пункта в понеделник.

 

Еврото изгуби 0.1% до 1.1303 спрямо долара, отдалечавайки се от тримесечния връх от 1.1468, достигнат в петък. Възобновените опасения около способността на Гърция да изплати задълженията си натежаха над еврото.

 

Инвеститорите разпродаваха гръцките облигации вчера, след като Атина и кредиторите й отбелязаха малък напредък в намаляването на разногласията по редица въпроси.

 

Документ, публикуван първо от британската телевизия Channel 4, показа, че от МВФ признават, че Гърция има малки шансове да осъществи плащането по дълга си, което предстои на 5 юни.

 

Въпреки това еврото може да поскъпне още, тъй като много инвеститори държат къси позиции при европейската валута, смята Джуня Танасе, валутен анализатор в JPMorgan Chase Bank в Токио.

 

Спрямо йената доларът се търгуваше без промяна на ниво от 119.95, след като се оттласна от дъното от 118.885, достигнато през миналата седмица.

 

Новозеландският долар поскъпна с 0.5% до 0.7426 щатски цента, след като проучване на централната банка показа, че очакванията за инфлацията нарастват, което, от своя страна, разсея част от спекулациите за евентуално понижение на лихвите в следващите месеци.

 

Поскъпването на новозеландския долар помогна на австралийския долар да възстанови част от загубите си, регистрирани, след като Централната банка на Австралия даде индикации, че е отворена за по-нататъшни понижения на лихвите, ако е необходимо.

 

Австралийският долар поскъпна с 0.1% до 0.7995 щатски цента, след като се възстанови от достигнатото по-рано през деня дъно от 0.7956.