България може да получи 7,6 млрд. евро за периода 2014-2020 г.

Областта, в която България и Румъния биха могли да засилят незабавно своето сътрудничество, е проектът за подобряване плаването по река Дунав, заяви в Русе еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу, предаде БГНЕС.

 

„С този проект ще допринесем за засилено сътрудничество и удобство както за стопанските субекти, така и за гражданите“, каза още Крецу. Заедно с вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев тя присъства на откриването на ремонтирания булевард „Тутракан“ в Русе, който е реализиран по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

 

Корина Крецу припомни, че за следващия програмен период 2014-2020 г. за проекти по трансгранично сътрудничество се предвиждат 250 млн. евро. „Първият прием за набиране на проектни предложения вече е обявен, така че от българските и румънските власти зависи да заявят своя интерес с проектни предложения в рамките на този бюджет за следващите 7 г. Аз споделям тази цел и това желание за развитие на региона, така че да се преодолеят дефицитите, наследени от нашата история, и да вървим в посока на най-развитите региони в Европа“, каза още еврокомисарят.

 

За следващия програмен период България би могла да се възползва от обща сума в размер на 7,6 млрд. евро. Що се отнася до тези оперативни програми, утре ще проведем съответните разговори в София и с удоволствие ще имам готовност да ви информирам, заяви тя.

 

В рамките на двудневната си визита в България – днес в Русе, а утре в София, Корина Крецу ще се срещне с премиера Бойко Борисов. „Ще водим разговори за актуалното състояние на нещата, за новите възможности, по-конкретно по линия на политиката за сближаване на регионите, ще обсъждаме възможните реформи през новия период, както и новия инструментариум за изпълнение на новата политика за сближаване и стратегията по линия на структурните фондове и евентуалната им комбинация с плана Юнкер“, обясни тя.