Еврозоната с обща хазна до 10 години

Държавите членки на еврозоната трябва да предадат повече правомощия на европейските институции, включително създаването през следващите 10 години на обща хазна. Това се посочва в нов доклад за бъдещото интегриране на еврозоната, информира euobserver.com.

 

„Втората най-голяма икономика в света не може да бъде управлявана само чрез сътрудничество, основано на правила", се посочва в доклада, изготвен от ръководителите на Европейската комисия, Европейския Съвет, Еврогрупата, Европейския парламент и Европейската централна банка.

 

Еврозоната ще трябва „да се промени от система от правила и насоки за националните политики към система с по-голямо споделяне на суверенитет, с общи институции, повечето от които вече съществуват и могат постепенно да изпълнят тази задача", се посочва в доклада.

 

„На практика това ще изисква страните членки да приемат все по-голямо съвместно взимане на решения по елементи от националните им бюджети и икономически политики".

 

Докладът „Завършване на Европейския икономически и валутен съюз", идва в деня на срещата на Еврогрупата за Гърция.

 

През следващите две години всички страни трябва да създадат национална организация, която да отговаря за конкурентоспособността, които трябва да са независими и да имат правото да правят проверки дали заплатите се развиват съобразно производителността и да правят сравнения с останалите страни. Становищата на тези организации трябва да бъдат взимани предвид от социалните партньори при преговори за заплатите.

 

Други мерки в средносрочен план включват създаването на Европейски фискален борд, завършването на Банковия съюз и реорганизирането на Европейския семестър.

 

Тези мерки са изпълними и при сегашните правила, но някои предложения като създаването на финансово министерство на еврозоната до 2025г., ще изисква промени в договорите.

 

Предвижда се и създаването на специален пост - председател на Еврогрупата, който в момента се заема от някой от финансовите министри.