Кредитният рейтинг на Гърция удари дъното

Международната агенция "Стандард енд Пуърс" снощи намали суверенния рейтинг на Гърция с една степен до "ССС-" от "ССС", като в същото време запази негативна перспектива пред новия много нисък рейтинг на страната. Така кредитният рейтинг на Гърция нагази дълбоко в територията "боклук" (високорисков кредитен рейтинг), като агенцията определя вероятността за излизане на страната от еврозоната на около 50 процента.

 

В аргументите се посочва, че Атина вероятно ще изпадне в неплатежоспособност по отношение на нейния дълг в рамките на следващите шест месеца, ако няма съществена промяна в настоящите обстоятелства по отношение на гръцката криза, информира bnr.bg.

 

"Стандард енд Пуърс" каза, че решението на гръцкото правителство да проведе в края на седмицата (на 5-и юли) референдум относно това, дали да бъдат одобрени строгите мерки на икономии, предложени от международните кредитори е сигнал, че гръцкият премиер Алексис Ципрас ще даде приоритет на вътрешната национална политика, а не на финансовата и икономическа стабилност, дълговите плащания и на членството в еврозоната.

 

Агенция също така преценява, че подкрепата за гръцките банки оказвана директно чрез репо операциите на ЕЦБ и индиректно чрез програмата за спешна ликвидност през Централната банка на Гърция, вече е надвишила 70% от брутния вътрешен продукт на страната. Без тази подкрепа чрез паричната система на еврозоната, разплащателна система на Гърция ще спре да функционира и гръцките банки няма да могат да оперират, допълни "Стандард енд Пуърс".

 

Кредитната агенция отбеляза, че дори ако до края на днешния ден (до 01:00 ч. наше време на 1-ви юли) властите в Атина не успеят да погасят задължения към МВФ за около 1,6 млрд. евро, според нейните критерии това няма представлява изпадане в неплатежоспособност, но в същото време това ще представлява юридическо събитие "технически фалит" (неплатежоспособност) според споразумение от декември 2012-а година между Гърция и Европейския спасителен фонд (EFSF). Снощи властите в Атина, в т.ч. и гръцкия премиер Ципрас потвърдиха, че те нямат възможност да погасят днешното плащане към МВФ.

 

Междувременно агенция "Фич" понижи кредитния рейтинг на големите гръцки банки National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias и Alpha Bank до "ограничена неплатежоспособност" след решението на властите в страната да въведат банкова ваканция и контрол на движението на капитали.