Защо цените на петрола продължават да падат?

Цените на петрола може да продължат да падат, въпреки стабилизирането през последните месеци. Причината - голямото свръхпредлагане, обяви Международната агенция по енергетика, цитирана от BBC.


Според агенцията, е вероятно цените да останат по-ниски до 2016 г. Припомняме, че големият спад в цените на горивото започна миналото лято.


Цената на сорт Brent падна рязко миналата година - от 115 долара за барел през юни до едва 45 долара за барел през януари. Стойността на петрола Brent в момента е 59 долара за барел.


Понижението на цените накара петролните компании да намалят инвестициите си за сондиране. Всичките седем гигантски петролни компании отчетоха годишен спад на печалбите в резултат на по-ниските цени на петрола.


Едва миналия месец британската Агенция по бюджета предсказа, че приходите от петрол и газ от Северно море ще паднат под 0.1% от БВП през следващите десетилетия.


Същевременно световният пазар на петрол не е способен да поеме огромните количества петрол, който се произвежда в момента.


Основните членове на ОПЕК продължиха да произвеждат същото количество петрол през последната година, въпреки падащите цени, в опит да си възвърнат пазарния дял.

 

ОПЕК отказа да намали производството си, тъй като много от страните в ОПЕК имат възможността да понесат по-ниски цени на петрола, въпреки че губят пари от това.


Производството на петрол в САЩ също се увеличи в последните години, тъй като фракинг технологията промени коренно производството в страната.


За държави като Русия по-ниската цена на петрола нанесе съществени вреди върху икономическия растеж. Миналия месец официалните данни показаха, че влиянието на международните санкции, наложени върху Русия, както и по-ниските цени на петрола са довели до свиване на руската икономика с 4.9 % за период от 12 месеца - до месец май тази година.


Международната агенция по енергетика заяви, че производството на суров нефт от ОПЕК е достигнало 340 000 барела на ден през юни до 31.7 милиона барела дневно, основно от рекордното производство от Ирак, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.


Запасите на суров нефт на Саудитска Арабия са се покачили от 50 000 барела на ден до рекордните 10.35 милиона барела дневно през юни. Производството на Ирак се е повишило от 270 000 барела на ден през юни до най-високия размер в историята си от 4.12 милиона барела на ден.


Повишеното производство идва в момент, в който търсенето от страна на световните икономики от Европа до Китай - вторият най-голям потребител на петрол в света - се забави.


Международната агенция по енергетика предвижда растеж на търсенето на петрол в световен мащаб до 1.39 милиона барела на ден през тази година и спад до 1.2 милиона барела дневно през 2016 г.