Алтернативен туризъм – една атрактивна бизнес територия

Алтернативният туризъм взема своя дял от пазара на традиционните морски и зимни курорти у нас. Това става ясно от новите проекти, които се реализират в различни региони на страната. Те ще бъдат презентирани от 19 до 23 март 2014 г. в Международен панаир Пловдив на деловите форумите „Природа, Лов, Риболов“ и Изложба на общините.
Участници в тях демонстрират възможности за екотуризъм, ловни и риболовни излети, фотолов и приключения, културно-исторически и поклоннически дестинации. Проектите обхващат близки райони и съчетават по няколко атракции. След успеха на международните туристически изложения в Лондон и Брюксел пред българска публика ще бъде представен съвместният проект на Трън, Драгоман, Брезник и Сливница „Непознатата България – Откритието – Западни покрайнини“. Изготвени са общи тематични пакети за екологичен, културен и поклоннически туризъм, а също - комбинирана програма.
Природа, минало и кулинария се съчетават в проекта „Магията на долината на Панега“ за дестинацията, включваща Луковит, Ябланица и Червен бряг. Презентации на културно-историческото наследство и на възможности за приключенски и спелеоложки туризъм, както и дегустации на местни продукти ще разкриват нейните предимства в Изложбата на общините.
Проектът „Тонзос - магията на Тунджа“ дава тласък на туризма в Тунджа, Ямбол, Стражица и Болярино. Маршрутите минават през архитектурни паметници, исторически, културни и природни забележителности. Поморие разширява амбициите си в туризма с турове в Източна Стара планина, за да използва своите дадености за морски, и за планински отдих.
Пловдив ще демонстрира проекта, с който кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 година. Асеновград ще се представи с красива природа, културно-исторически обекти и религиозни храмове.
Така десетото издание на Изложбата на общините отново ще покаже потенциалът за бизнес и инвестиции в отделните райони на България.
За развитието на алтернативни форми на туризъм принос има и Международната изложба „Природа, Лов, Риболов“. Тя ще презентира дестинации за ловен, риболовен и екотуризъм, а също и фотолов, който бързо набира популярност.
В изложбата участват ловни и дивечовъдни стопанства, регионалните дирекции по горите, производители и търговци на риболовно оборудване, ловно оръжие и муниции, дрехи, екипировка и принадлежности, издатели на литература с ловна и риболовна тематика. „Природа, Лов, Риболов“ се провежда под егидата на Министерството на земеделието и храните, със съдействието на Изпълнителната агенция по горите и Съюза на ловците и риболовците в България.
На снимката: Международната изложба „Природа, Лов, Риболов 2014“ ще покаже оборудване и екипировка за ловен и риболовен туризъм в дните от 19 до 23 март в Международен панаир Пловдив.