Заделени пари за предприемачески фирми на младежи

През новия програмен период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014-2020) над 100 милиона евро ще бъдат насочени към микро, малък и среден бизнес и създаване на нови работни места. Това е заложено в проекта на програмата, който беше одобрен от кабинета и вече е изпратен за одобрение в Брюксел.

 

Общо 46 милиона лева ще бъдат насочени към предприемачество за развиване на собствен бизнес от млади безработни хора, а над 60 милиона евро са заделени за социални предприятия.

 

Към момента няма яснота за това колко души могат да бъдат финансирани по отделни мерки, на какви критерии трябва да отговарят, как да кандидатстват и за какъв период от време ще получат подпомагане по европейската програма. До края на годината социалното министерство ще разработи конкретните мерки, които ще заложат тези детайли, заяви заместник-министърът на труда Росица Янкова. Тя уточни, че мерките ще стартират не по-рано от началото на следващата година.

 

Младежи получават пари за собствен бизнес

 

От началото на следващата година млади хора до 29-годишна възраст ще могат да получат финансиране по програмата, за да стартират самостоятелна стопанска дейност. Това е начин за ограничаване на младежката безработица, от една страна, и създаване на устойчива заетост, от друга, коментира Янкова.

 

Припомняме, че за намаляване на безработицата сред младите до 24-годишна възраст вече стартира европейската инициатива „Гаранция за младежта“, по която средствата за страната ни в следващите две години са 110 милиона евро. Наред с тази инициатива финансирането на собствен бизнес по ОП "Развитие на човешките ресурси" е друга мярка за постигане на целта до 2020 година безработните младежи у нас да намалеят до 7%. В момента по данни на Евростат те са 28 на сто.

 

„Гаранция за младежта“ също финансира самостоятелен бизнес на младежи до 24-годишна възраст. Още по време на консултациите по гаранцията младите хора заявиха, че разчитат да бъдат директен бенефициент и да получат евросредства за стартиране на собствен малък бизнес, като така осигурят заетост и на други младежи.

 

Към днешна дата социалното министерство дава подобна възможност и чрез европрограмата "Развитие на човешките ресурси".

 

Росица Янкова каза, че при новата програма няма да бъде допусната грешката от предходната, когато всеки безработен трябваше да си регистрира предприятие, преди да кандидатства за финансиране. В следващите седем години ще се вземат под внимание нови критерии. Ще се оценява потенциалът на съответните бизнес идеи на кандидатите, като ще се има предвид тяхната устойчивост в годините и възможността предлаганата бизнес идея да се развие на пазара на труда.

 

Наред с това кандидатите трябва да имат поне средно образование, за да е сигурно, че ще управляват бизнеса успешно. Те ще бъдат и допълнително обучени в предприемачески умения. А в първите няколко месеца до половин година одобрените кандидати ще могат да получат и подпомагане в счетоводството, маркетинга и други, за да се улесни стартът на бизнеса. На следващ етап начинаещите предприемачи ще могат да кандидатстват и по новата оперативна програма „Конкурентоспособност и иновации“, за да развият бизнеса си.