Гръцкият финансов министър на кръстопът – ще оглави ли централната банка

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас по всяка вероятност ще оглави централната банка в рамките на готвения от премиера Андонис Самарас ремонт на коалиционното правителство.

 

Въпросът за смяната на Стурнарас се породи след негативния за управляващата партия "Нова демокрация" резултат от евроизборите в Гърция дал повод на нейни членове да настояват за смяна на финансовия министър, сочейки го като отговорен за меморандумите с международните кредитори.

 

Те смятат, че след като стоварят вината за заемите върху финансовия министър, това щяло да бъде знак към обществеността, че е било взето под внимание посланието на избирателите, а именно че "чашата е започнала да прелива".

 

Оставането или оттеглянето на Стурнарас от финансовото министерство и преместването му на поста управител на централната банка ще бъде от ключово значение и за задаващия се ремонт на правителството, смята гръцката медия.

 

Смяната на управителя на централната банка се налага, тъй като неговият мандат изтича. В същото време в икономическия щаб на кабинета и в близкото обкръжение на премиера цари загриженост за новите лица, които трябва да се превърнат в олицетворение на една нова визия на правителството относно икономиката на страната.

 

Новата линия, която в момента се формулира от близкото обкръжение на Самарас, е: "Забравете за нови меморандуми за заеми, за нови мерки за икономии, има нова програма. Гърция трябва да успее и ще успее сама". Въпросът, който сега стои на дневен ред, е да бъде намалена данъчната тежест и на първо време да се намали данъкът върху дизеловото гориво и нафтата за отопление, засегнал преди всичко домакинствата, а също и фермерите.

 

Правителството трябва да приеме и редица законопроекти, изискани от тройката международни кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) в замяна на отпусканите кредити.

 

В същото време в средата на юли тройката се очаква да бъде отново в Атина за поредните проверки на финансовото състояние на Гърция и най-вече да инспектира оценките за устойчивостта на гръцкия дълг, тъй като са в ход разговори за уреждане на този въпрос.

 

Всичко това беше съгласувано с финансовия министър Стурнарас, който не приема критиките по негов адрес от партията "Нова демокрация" и който в момента се намира на кръстопът между министерството на финансите и централната банка.