Американското правителство – безкомпромисно към финансови нарушители

Американското правителство работи върху цял арсенал от целенасочени финансови санкции срещу политическите си опоненти. Сега то трябва да увери и европейците, че тези икономически оръжия могат да бъдат използвани в конфликта срещу Русия, без да причиняват големи щети на западните държави, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

 

Когато президентът на САЩ Барак Обама се срещне тази седмица с европейските лидери, той иска да ги запознае с дейността на тайно поделение в американското Министерство на финансите - група от архитекти за санкции и детективи под егидата на Отдела за борба с тероризма и финансовото разузнаване. Не позволявайте на името да ви заблуди - този малко известен министерски отдел, създаден от Конгреса в резултат на атаките от 11 септември, не се занимава само с преследване на терористи и незаконни парични потоци към офшорни зони. Той използва по-модерни финансови оръжия, за да нанася удари по внимателно подбрани мишени, свързани с вражески правителства, пише в свой анализ и Newsweek.

 

Специализираният екип е създаден първоначално след терористичния удар срещу Световния търговски център през 2001 г. с целта да се определят и пресушат източниците на финансиране на терористите. Същевременно обаче органът вече играе централна роля в американската външна политика. Със сложни финансови мерки той упражнява натиск върху вземащите решения лица в кризисните точки, тъй като в момента американската общественост няма интерес от военни интервенции.

 

Именно този отдел за борба с тероризма и финансовото разузнаване отговаря за изготвянето на черен списък с цел парализиране финансовите сделки на най-близкото обкръжение на Путин след навлизането на руските войски в Крим.

 

Дейвид Коен, ръководител на тази институция, за втори път в рамките на два месеца ще дойде в Европа, за да се опита да насърчи вземането на решения за финансови санкции – макар че и в САЩ някои фирми и депутати поставят под въпрос ефективността на новите мерки срещу Русия.

 

„През последните десет години ние създадохме нов метод, за да наложим властта на САЩ", казва Коен пред WSJ. „Ние правим това по уникален начин".

 

Към неговата институция спада разузнавателна служба, която изследва банкови доклади и събраната шпионска информация за различни финансови данни, които биха могли да застрашат националната сигурност на Съединените щати. Това прави американското Министерство на финансите "единственото финансово министерство на света със свой собствен шпионски отдел", казва Коен.

 

Освен това има и една група от служители, които налагат санкции срещу хиляди чуждестранни граждани, фирми и организации. Друг екип се бори срещу прането на пари и други съмнителни сделки. Очаква се през тази година този екип да възстанови рекордна сума от прането на пари - вероятно дори по-висока от предишния рекорд от 515 милиона щатски долара, които е получила през 2012 г. от споразумения с банки и други фирми. Органът предупреждава освен това за анонимни незаконни сделки с биткойни и други цифрови валути.