„Буферите в бюджета“ –гаранция за стабилна финансова система според Петър Чобанов

Бюджетната комисия в парламента одобри договора за посредничество при емитиране на нов дълг от близо 3 млрд. лв. без нито един глас против. Обявилите се вчера срещу трупането на нови задължения депутати от ГЕРБ днес гласуваха с "въздържал се".

 

След гласуването в комисията финансовият министър Петър Чобанов увери, че независимо кога ще бъдат предсрочните избори, страната ще остане в стабилно финансово състояние. Пред депутатите той защити необходимостта от поемането на нов външен дълг за погасяване на стар дълг и обслужване на дефицита в бюджета.

 

Според министъра буферите в бюджета и умелото управление на риска ще бъдат гаранция за стабилността на финансовата система. В подкрепа на думите си цитира доклади на Европейската централна банка и на Европейската комисия.

 

petyr-chobanov"Може да видим, че практически при почти всички индикатори ние сме в добра ситуация – т.е. със най – ниска инфлация, най-ниски дългосрочни лихви с изключение на Чехия, най-нисък бюджетен дефицит и твърдо най – ниско равнище на държавния дълг", подчерта Чобанов. По думите му евентуални предсрочни избори няма да попречат на бюджетната процедура, защото тя и в момента е в ход.

 

"Разбира се при хипотеза за предсрочни избори преди края на годината, при конституиране на следващото народно събрание и следващ кабинет той има право да си приеме и приложи бюджетна политика, каквато той реши. Но категорично ще има подготовка в това отношение и е много важно да се подчертае, че експертния екип на министерството на финансите, който е правил редица бюджети и в момента си е налице в министерството. В него не са правени промени и той продължава да работи с пълни сили независимо от политическото ръководство и ще се справи и в тази ситуация", коментира той.