Поредният сплит на Apple прави акциите по-досъпни за дребния инвеститор

Броят на акциите на Apple нараства седем пъти – от 861 млн. на близо 6 млрд., което ще доведе до приблизително седем пъти по-ниска цена, пише The Economic Times.

 

Откакто компанията обяви в края на април сплита в съотношение 6 нови за всяка стара акция, пазарната й капитализация се увеличи с 23%, или над 100 млрд. долара.


За поскъпването, разбира се, допринесоха повишаването на тримесечния дивидент, заделянето на допълнителни 30 млрд. долара за обратно изкупуване на акции, сделката за Beats Electronics и представянето на новия софтуер.


Това всъщност не е първият сплит на Apple. Компанията досега три пъти е удвоявала броя на акциите си – през май 1987 г., юни 2000 г. и февруари 2005 г. В годината след първи сплит те са прибавили 2% към цената си, в тази след втория са скочили със 60%, докато за 12-те месеца след третия са спаднали с 57% на фона на сериозния срив в технологичния сектор.


Сплитът не променя пазарната капитализация на компанията, но прави акциите й по-достъпни за дребния инвеститор. Освен това по-ниската цена често въодушевява инвеститорите, които са страняли преди от акцията, която е изглеждала (субективно) твърде скъпа.


При отварянето на пазар днес ще видим дали тези аргументи са в сила. В петък акциите на Apple затвориха при цена от 645,57 долара за брой, което значи, че при равни други условия те трябва да отворят днес на ниво от 92,22 долара. Преди сплита пика в цената на акциите на Apple бе 705,07 долара, а сега този връх ще се ранява на 100,72 долара за брой.


По-ниската цена може да позволи на книжата да станат част от престижния индекс на 30-те водещи американски компании – Dow Jones Industrial Average. Индексът е ценово претеглен, поради което комитетът по определянето му не избира акции, струващи повече от 300 долара. Понастоящем единственият компонент с цена от над 200 долара за акция е Visa.


Индексът включва представителни за икономиката компании, каквато е Apple с популярните си продукти и годишни приходи от 171 млрд. долара.


Някога сплитовете излизаха на дневен ред при цена на акция от над 100 долара, но през последните години компаниите нямаха проблем да оставят книжата им да поскъпнат до няколкостотин долара за брой.


Въпреки подема на пазара само 57 сплита са били извършени от 2009 г. насам сред компаниите от индекса S&P 500. За сравнение в периода на дотком балона от 1997-2000 г. са били направени 375 сплита.