Print this page

Ръст на наемите на първокласни офиси в София заради свиващото се предлагане

С около 8% са се увеличили наемите на първокласните офиси в София през първото полугодие спрямо първата половина на миналата година. Наемите на кв. м площ офис в сграда клас А в столицата вече са двуцифрени - в диапазона 10,50 – 12 евро.

 

Това съобщи изпълнителният директор на консултантската компания Colliers Иглика Йорданова.

 

Ръстът на цените се определя от свиващото се предлагане на първокласен продукт на пазара на фона на засилващото се търсене от страна на ИТ и аутсорсинг компании, които разширяват дейността си у нас, поясни Йорданова.

 

Офис сградите клас А в София са около 20, като свободните площи в тях са не повече от 10 на сто, сочат данните на компанията. За сравнение, делът на празните офиси в столицата като цяло достига около 18%.

 

Същевременно компаниите от ВРО сектора все по-смело поглеждат към пазарите извън столицата, където има концентрация на квалифицирана работна ръка – Пловдив, Варна, Русе, Велико

Търново, коментира Иглика Йорданова.

 

Според нея има основание да се обмислят инвестиционни намерения в сегмента на висококачествените офиси, както и в сегмента на жилищата среден към висок клас, където също има стабилно търсене и свиване на предлагането.

 

В сегмента на търговските площи се отчита засилен интерес към експанзия на търговците към по-големите регионални центрове.

 

Йорданова не очаква през тази година цените на бизнес имотите да претърпят драстични изменения. Според нея по-интересен ще бъде инвестиционният пазар. “Случват се доста неща под повърхността от гледна точка на интерес, въпрос на време е да видим дали ще се реализират по-големи сделки през тази година”, коментира тя.