Уорън Бъфет с намерение да закупи компания в Европа

Световноизвестния милиардер Уорън Бъфет обяви, че вероятно ще купува малка компания в Западна Европа и би желал да придобие повече компании извън САЩ.

 

"Бихме искали да купуваме повече компании по света," заяви в интервю за Fox Business Network Бъфет, който оглавява конгломерата Berkshire Hathaway Inc.

 

През последните 50 години Berkshire е закупила десетки компании в най-различни сфери - от застраховане до железопътен транспорт.

 

Инвестициите на Бъфет в голяма степен бяха концентрирани в САЩ. В писмото си до акционерите на компанията през миналата година той обяви, че ”най-големите възможности си остават в Америка“.

 

На фона на ръста на щатската икономика, който изпреварва този на много от останалите развитите държави и поскъпващите акции на компаниите, в последните години Бъфет отбелязва, че е все по-трудно да намира компании за големи придобивания.

 

Според Бъфет също така за Федералния резерв на САЩ ще бъде трудно да вдигне лихвите през тази година.

 

"Мисля, че ще бъде много трудно да се вдигнат лихвите, когато по света се случва всичко това," заяви той.

 

Фед в момента обмисля първото си вдигане на лихвите от 2006 г., но ниската инфлация в САЩ и слабият икономически растеж по света могат да накарат централната банка на САЩ да се въздържи от промяна в политиката.

 

Лихвите по щатските държавни ценни книжа остават ниски в исторически план. Лихвата по 10-годишните облигации е 1.75%, а тази по 30-годишните - 2.346%.

 

Въпреки очакванията, че лихвите ще се вдигнат през миналата година, те всъщност се понижиха и продължават да падат и през тази година.

 

Бъфет заяви, че "последният актив", който би искал да купи, са 30-годишни държавни облигации.

 

В интервюто Бъфет е обсъдил за кратко и предстоящите в САЩ президентски избори през 2016 г., заявявайки, че би подкрепил "на 100%" Хилари Клинтътн, ако се кандидатира.

 

В интервюто е взел участие и Тони Найсли, главен изпълнителен директор на застрахователната компания Geico, която е собственост на Berkshire.

 

Найсли споделя, че Geico работи по пускането на продукти, свързани с услугата Uber. "Искаме да застраховаме шофьорите на Uber," е заявил Найсли.