Как една работничка в завод стана най-богатата жена в Китай

Зу Кунфей е бивша служителка на фабрика в Гуангдонг. В момента тя е на път да стане най-богатата жена в Китай с лично състояние от 7.34 млрд. долара.

 

Родена е в провинция Хунан през 1970 година.

 

Първата й работа е във фабрика, която произвежда стъкла за часовници, където тя работи няколко години. След това започва работа в завода Bai En, който произвежда екрани за електронни устройства.

 

През 2003 година тя напуска и стартира своя компания - Lens Technology Co, която се фокусира над разработване, производство и продажба на стъкла за тъчскрийн екрани, панели и други тъчсензорни технологии. През 2006 година отваря втора локация на компанията си, а през 2011 година ги обединява в Lens Technology Park.

 

Днес компанията има 10 дъщерни дружества и за нея работят 60 000 души. Тя произвежда тъчскрийн екрани за различни компании, в това число Apple. Всяка година компанията изнася над 476 милиарда броя от своите тъчскрийн панели, като доставя до 25% от глобалните производители на електронни устройства.

 

Тази година тя кандидатства за листване на фондовата борса в Шанхай, а IPO-то беше на 5 март тази година. Акциите поскъпнаха 45 пъти. Тя притежава 98% от компанията си, а съпругът й 1.4%. Очаква се стойността на компанията да достигне 8.4 млрд. долара.

 

До сега Кунфей е получавала годишна заплата от 2.2 млн. долара, което я прави 91-ата най-богата жена в страната. В момента състоянието на Кунфей се оценява официално на 1.7 млрд. долара, но след приключване на IPO-то нейното състояние може да достигне до 7.34 млрд. долара, което ще я направи най-богатата жена в Китай.

 

Така тя ще бъде по-богата от хора като Ралф Лорън (6.3 млрд. долара), Ричард Брансън (4.5 млрд. долара) и ще се доближи до Роман Абрамович (8.1 млрд. долара).

 

Така бившата служителка на фабрика успява да стане най-богатата жена в страната само в рамките на 15 години. Днес в Китай я наричат „Кралицата на стъклата за смартофони“.