15 съвета от успели дами

Понякога да започнеш кариерата си или пък да я продължиш е трудно. В такива моменти не са излишни няколко съвета от успешни жени. Ето какво гласи професионалната им мъдрост.

 

1. Плащайте си членския внос.
Джена Лайънс, творчески директор на J. Crew, работи усърдно за успеха си днес. На 21 години става част от фирма като асистент на човека, отговорен за ръгби блузи.
Двадесет и четири години по-късно тя е президент и изпълнителен творчески директор на компания, оценявана за милиард долара. "Оставете нещата да се случват бавно. Аз не бях суперзвезда. Работих усърдно за успеха си. Много дълги часове".

 

2. Имайте определена представа.
Гримьорката Мишел Фан, влогър в YouTube, споделя пред Forbes, че не е достатъчно да тръгнете по пътя, трябва да знаете накъде отивате - на изток или на запад. Трябва да сте наясно какво искате да постигнете.
"Аз знаех, че искам да вдъхновявам жени и да градя увереност, затова всичко оттам насетне направих, устремена към тази цел", казва тя.

 

3. Вземете съвет със зрънце сол.
В самото начало ще получите купища съвети от всеки човек, с когото поговорите. Задължително ги приемете, но не се отклонявайте от намеренията си, само защото някой съвет ви говори друго.
"Важно е да се вслушваме в съвети, но не във всички".

 

4. Не позволявайте на барикадите по пътя да ви разсейват.
Актрисата, писател и продуцент Минди Калинг съветва да не се вслушваме в думите на човек, който ни казва, че не можем да постигнем нещо.

 

5. Поставяйте си постижими цели.
Вероятно сте си поставили няколко големи цели, които да постигнете в кариерата си. Важно е да имате краткосрочни цели, които ще ви помогнат да постигнете големите, съветва тв звездата Лорън Конрад в блога си.

 

6. Винаги бъдете себе си, а не някого другиго.
Комедиантката Джесика Уилямс споделя, че когато е кандидатствала за работа в Daily Show, е била със зелена коса и току-що завършила гимназия.
"Не е възможно да бъдеш перфектен и няма да направите добре, ако се фокусирате да се доказвате пред другите", съветва тя.

 

7. Открийте професионални ролеви модели.
Може да става дума за ментор или пък историческа личност, да имате списък с хора, които да следвате и да уважавате, е критично важно.
Актрисата Ейми Полър пише в мемоарите си: "Да наблюдавате как велики хора правят това, което вие обичате, е добър начин да се научите да го правите и вие. Четете това, което те обичат да четат, научете как те са пробили в сферата си и разберете как техните методи могат да проработят при вас."

 

8. Ключът се крие в увереността.
Ако постоянно поставяте под съмнение работата си, другите ще започнат да правят същото. По време на посещение на студенти първата дама Мишел Обама казва: "Успехът не идва от там, откъдето идвате, той е свързан с уверенността ви и усилията ви да инвестирате".

 

9. Бъдете добри с хората.
Звучи много просто, но е изключително важно. В книгата си "Не този тип момиче" една от най-известните млади актриси в Холивуд - Лена Дънам, пише, че уважението е нещо, което се гради цял живот, отнасяйки се към хората по начин, по който вие бихте те да се отнасят с вас.

 

10. Винаги бъдете заети.
Нещата се случват, когато им помагате да се случват. Докато отлагате идеята за книга или проект за филм, тя няма да се превърне в нищо повече от идея.
Известната модна блогърка Тави Гевинсън казва, че най-доброто лекарство срещу отлагането е да имате толкова много за вършене, че отлагането да не присъства като възможност.

 

11. Никога не се страхувайте да споделяте идеите си.
В една от книгите си актрисата и комедиант Тина Фей казва на читателите си винаги да вземат участие в една дискусия. Всяка тяхна инициатива си струва.

 

12. Неуспехът е част от процеса.
Авторът на "Хари Потър" Джоан Роулинг веднъж казва пред студенти в Харвард, че е невъзможно да се живее без провали, освен ако не живеем толкова внимателно, че сякаш не живеем.
В този случай провалът ни е по дефиниция. Според нея, не можем да се опознаем напълно, както и силата на отношенията ни, ако не бъдат тествани.

 

13. Успехът изисква жертви.
Днес лесно можете да се подлъжете да поискате всичко - работа, семейство и забавления. Но всеки шеф знае, че има години, в които трябва да изберете да бъдете 100% със семейството си или 100% с работата си.
В Дортмунт телевизионният продуцент Шонда Раймс казва на завършващите, че ако е успешна в едно нещо, то в друго се е провалила напълно. Това е сделката.

 

14. Вие сте най-големият си критик.
Модният дизайнер и икона Виктория Бекъм казва пред Vogue: "Когато първоначално стартирах бранда, не се натоварвах прекалено. Не започнах всичко това, за да се доказвам пред някого другиго, освен пред себе си.
Бях много фокусирана и не се опитвах да направя всичко наведнъж. Не исках да бягам, защото можех да ходя".

 

15. Знайте как да се представяте.
Ана Уинтур, главният редактор на Vogue, може да сподели много за кариерата и успеха. Тя е категорична, че в името на успеха трябва да умеем да представяме идеите си, нашата цел и вярванията си.