72-годишната Чен Баожен стана милиардерка от инвестиция в интернет компания

През последното десетилетие китайци от най-различни прослойки на обществото и на най-различна възраст успяха да станат милиардери благодарение на бързия икономически растеж и бума при новобогаташите.

 

Примери за това са Джак Ма от Alibaba Group, Лей Джуфанг от Tibet Cheezheng Tibetan Medicine и Панг Канг от производителя на соев сос Foshan Haitian.

 

Тази седмица за първи път обаче пенсионер успя да се нареди сред хората с десетцифрено състояние и то от инвестиция в компания за интернет услуги.

 

72-годишната Чен Баожен притежава 21% от листваната на борсата в Шенжен компания за интернет услуги Wangsu Science & Technology. Акциите на компанията са поскъпнали с 40% през последната година. Днес делът на Чен се оценава на 1 млрд. долара.

 

Чен е работила в завод за електрически уреди в периода 1960 – 1990 г., преди да се пенсионира. След това тя основава компанията предшественик на Wangsu през 2000 г. като най-големия акционер, пише Forbes.

 

Приходите на Wangsu през 2014 г. възлизат на 1.9 млрд. юана, или 305 млн. долара, което е с 59% повече от предходната година. Нетната печалба на компанията възлиза на 483.7 млн. юана през миналата година, или 77 млн. долара, или повече от два пъти по-голяма, в сравнение с 2013 г.

 

В последните година Китай се превърна в страната с най-голям брой потребители на интернет и безжични телефони.