Шефът на Apple ще дари цялото си състояние си за благотворителност

Изпълнителният директор на американската компания Apple Тим Кук планира да даде цялото си състояние за благотворителност, като си запази само средствата, които ще са му необходими за образованието на неговия племенник. Това заяви бизнесменът в интервю за сп. "Форчън".Според оценката на изданието, общата стойност на активите, притежавани от Кук, надхвърля 800 милиона долара. Шефът на Apple възнамерява да предостави средствата за борба с разпространението на СПИН, за цели, свързани със защитата на правата на човека, както и за реформиране на имиграционната система в САЩ.

 

Кук заявява пред списанието, че вече е започнал, без много шум, да дарява средства, но иска да разработи систематичен подход към филантропията, а не само от време на време да пише чекове.

 

Тим Кук има намерение да плати образованието на племенника си, който сега е на 10 години.

 

През 2012 г. той дари 50 милиона долара за нуждите на болниците в Станфордския университет в Калифорния. Предостави също 50 милиона долара на международната благотворителна организация Product Red, специализирана в борбата срещу разпространението на ХИВ, туберкулоза и малария.