Амансио Ортега измести Уорън Бъфет от второто място в класацията за най-богатите хора на планетата

Амансио Ортега изпревари Уорън Бъфет в класацията на милиардерите на Bloomberg и вече е вторият най-богат човек в света след Бил Гейтс.

 

Това е първият случай, в който основателят на Inditex SA заема второто място, откакто Bloomberg започва да изготвя класацията през март 2012 г.

 

Състоянието на Ортега е нараснало със 17%, до 71.5 млрд. долара, през тази година - на фона на поскъпналите акции на Inditex. Базираната в Ла Коруня компания разполага с над 6 600 магазина на марки като Zara, Massimo Dutti и Pull&Bear.

 

Някои от производствените предприятия на Inditex са близо до централата й в Испания и зареждат магазините по два пъти в седмицата, което позволява на компанията да реагира по-бързо на модните тенденции от конкурентите си, които концентрират производството си в Китай, за да намаляват разходите си.

 

Компанията също така има големи магазини в популярни търговски райони в някои от най-големите градове в света, намалявайки необходимостта от други маркетингови разходи.

 

През януари Inditex придоби сграда с площ 4 400 кв. м в нюйоркския квартал Сохо. От Inditex обявиха, че планират да отворят 480 магазина тази година, в това число три в Ню Йорк. Компанията също така планира да пусне онлайн продажби в Хонконг, Макао и Тайван.

 

Почти цялото състояние на Бъфет в размер на 70.2 млрд. долара се дължи на дела му в Berkshire Hathaway Inc. Цената на акциите на конгломерата намалява с 5% от началото на годината.