Вижте 15 успели личности, които така и не завършиха образованието си

Престижното образование в най-добрите университети в света може да изглежда страхотно в CV-то, но не е задължително ключът към успеха. Изданието Business Insider състави списък на 15 милионери и милиардери, които доказват, че не е нужно да имаш диплома за висше образование, за да се издигнеш на върха в своята област.

 

1. Ралф Лорън
След като учи бизнес в продължение на две години в колежа Барух в Манхатън, Лорън отпада от училище и се присъединява към армията. Впоследствие напуска армията през 1964 г., жени се за Рики Лоу-Биър и започва работа във фирмата за производство на вратовръзки A. Rivetz & Co.
Ралф Лорън добива признание, след като се обявява срещу устройството, като проектира широки вратовръзки в епохата на малки вратовръзки. Започва свой бизнес, като само за първата година продава вратовръзки за половин милион долара.
Днес Лорън е моден магнат, притежаващ 8,2 милиарда долара, с глобална империя, състояща се от мъжко облекло, дамско облекло, дънки, парфюми, аксесоари и стоки за дома.

 

2. Стив Мадън
Мадън посещава университета в Маями за кратко време, но бързо се връща в родния си Ню Йорк през 1978 г., след като баща му спира да финансира образованието му заради начина му на забавление.
Той трупа опит, като работи за редица компании за обувки. Започва своя компания през 1990 г. само с 1,100 долара в банковата си сметка.
Днес Стив Мадън е натрупал състояние от 120 милиона долара и е разширил компанията си за обувки в лайфстайл марка, която предлага облекло и множество аксесоари.

 

3. Бил Гейтс
Един от най-богатите хора в света всъщност е отпаднал от Харвард.
Гейтс започва да се интересува от компютърно програмиране на 13-годишна възраст и печели първите си 20 000 долара, като развива компютърна програма, която следи трафичния модел в Сиатъл, заедно със съоснователя на Microsoft Пол Алън на 15 години.
Двамата основават многонационалната софтуерна компания пет години по-късно.
В момента Бил Гейтс притежава състояние, оценено на 86 милиарда долара.

 

4. Стив Джобс
Джобс почина през 2011 г., но въздействието на съоснователя на Apple върху технологичната индустрия никога няма да бъде забравена.
Стив Джобс посещава колежа Рийд в продължение на шест месеца, след което отпада и за няколко месеца работи като дизайнер на видеоигри за Atari. След това пътува до Индия, за да намери духовно просвещение.
През 1976 г., когато е на 21 години, си партнира със Стийв Возняк при стартирането на компютъра Apple.
До смъртта му състоянието му е оценено на 10,2 милиарда долара.

 

5. Ръш Лимбо
Спорният водещ на радиопредаване, автор и медиен магнат се насочил към кариера в радиото още на 8-годишна възраст.
Лимбо започнал първата си работа в гимназията, за кратко посещавал Southeast Missouri
State University и бил уволнен от редица радиостанции за това, че е склонен да спор преди да стане топ радио водещ в Сакраменто в средата на 80-те години.
Нетното му състояние е оценено на 400 милиона долара.

 

6. Марк Зъкърбърг
Докато още е в гимназията, Зъкърбърг бива забелязан от AOL и Microsoft заради съвместно създаване на плъгин за Winamp, който построява персонализирани плейлисти.
Отказал е оферти за работа, за да посещава колеж, а през февруари 2004 г. стартира "The Facebook" от общежитието си в Харвард.
Социалната мрежа добива моментален успех и Марк Зъкърбърг напуска училище, за да управлява платформата, която в момента има повече от 1,44 милиарда месечно активни потребители.
31-годишният технически магнат притежава състояние, оценено на 32,5 милиарда долара.

 

7. Рейчъл Рей
Известната готвачка, писателка на готварски книги и водещата на токшоу, спечелило награда Еми, израства сред различни стилове на готвене и е минала през редица роли в хранителната индустрия.
Рей посещава университета Пейс две години преди да спре, за да работи и събере пари.
Открива курсове по „30-минутни ястия", докато работи в гастрономски магазин в Ню Йорк. Рейчъл Рей прави големия си удар, когато часовете й са избрани от местен телевизионен информационен бюлетин.
В края на краищата готварските сегменти я отвеждат до първата сделка за издаване на книги и договор с Food Network.
Нетното й състояние е 60 милиона долара.

 

8. Коко Шанел
Модната икона е била отгледана в сиропиталище и се научила да шие от монахини. През 1910 г. Шанел отваря магазин за шапки в Rue Cambon в Париж.
Първият й моден риск започва, когато прави рокля от старо яке.
Впоследствие Шанел развива империята си във висшата мода, която включва дрехи, парфюми и козметика.
До смъртта й през 1871 г. нетното й състояние възлиза на 8 милиона долара.

 

9. Саймън Коуел
Коуел напуска училище на 17 години, след като бива изхвърлен заради лошо поведение.
Тръгва по пътя към музикалната индустрия и става продуцент. Накрая основава вече недействащата компания Fanfare Records.
Саймън Коуел става съдия в шоуто за таланти "Pop Idol" по британската телевизия, което доведе до разбиващи хитове като "American Idol".
Собствената му продуцентска компания - SYCOtv, по-късно дебютира "The X Factor".
Коуел има нетно състояние, възлизащо на 550 милиона долара.

 

10. Джеймс Камерън
Сега е носител на наградите „Оскар", филмов продуцент и режисьор, но Камерън едно време отпаднал от колежа, изкарвайки прехраната си като шофьор на камион.
Камерън създава първия си филм през 1978 г., което му уредило работа в New World Pictures.
През 1984 г. Джеймс Камерън става известен с написването и режисирането на „Терминатор" и оттогава е работил по много хитови заглавия, сред които „Извънземни", „Титаник" и „Аватар".
Нетното му състояние е 700 милиона долара.

 

11. Стийв Возняк
Съоснователят на Apple и изобретател на компютрите Apple I и II имал способности за правене на електроника от раз още в ранните си години.
За кратко посещава Калифорнийския университет, Бъркли, където се запознава с гимназиста Стив Джобс чрез общ приятел.
Возняк работи за Hewlett-Packard за кратко време преди да напусне, за да обедини сили с Джобс за създаването на Apple.
Нетното му състояние е оценено на 100 милиона долара.

 

12. Ричард Брансън
Брансън отпада от училище на 16 години, за да започне младежкото културно списание „Student". Успехът на това издание води до създаването на звукозаписна компания, наречена Virgin.
В края на краищата основава звукозаписно студио и създава лейбъла Virgin Records.
Оттогава той разширява портфолиото на Virgin, за да включи повече от 200 компании в 30 държави.
Нетното му състояние е 5,1 милиарда долара.

 

13. Лари Елисън
След като отпада от два колежа, Елисън се премества в Бъркли, Калифорния, където придобива основни компютърни умения на различни работни места.
Намира си работа като програмист в Amdahl, впоследствие основава лаборатории за разработка на софтуер с двама колеги и аранжира договор за построяването на система за управление на бази от данни, наречена Oracle.
Съоснователят и изпълнителният директор на международната технологична компания е натрупал нетно състояние от 51,8 милиарда долара.

 

14. Волфганг Пак
Знаменитият главен готвач започва да готви като дете, започва формално обучение на 14-годишна възраст и работи в някои от най-добрите ресторанти във Франция.
Заминава за САЩ на 24 години и бързо става любимец в Холивуд.
Състоянието на двойния носител на наградите на фондация „Джеймс Биърд" за изтъкнат главен готвач на годината е оценено на 75 милиона долара.

 

15. Тед Търнър
След като бива изгонен от Университета „Браун", бащата на Търнър го назначава на работа като мениджър в клона на Turner Advertising в Мейкън, Джорджия.
Когато баща му умира през 1963 г., Тед Търнър поема управлението като президент и изпълнителен директор на Turner Advertising, която той рембрандира като Turner Broadcasting Company.
Основателят на CNN притежава нетно състояние, възлизащо на 2,2 милиарда долара.