23 известни личности, успели след 40-та си годишнина

С изминаването на годините повечето от нас започват да се притесняват, че не са успели да постигнат възвишените си стремежи. Има обаче много примери от цял свят за успели хора в редица индустрии, които доказват, че няма нужда да сте измислили всичко преди да сте навършили 30 години.

 

Изданието BusinessInsider състави списък на някои от тях. Вижте ги и се вдъхновете от тези, които показват, че никога не е късно.

 

Стан Лий - създава първия си хитов комикс „Фантастичната четворка" в навечерието на 39-я си рожден ден през 1961 г. През следващите няколко години той създава легендарния Marvel Universe, чиито герои като Спайдърмен и Х-Мен се превърнаха в американски културни икони.

 

Доналд Фишър - бил на 40 години и нямал опит в търговията, когато заедно със съпругата си Дорис отворил първия магазин "Gap" в Сан Франциско през 1969 г. Облеклата на GAP бързо станали модни, а днес компанията е една от най-големите вериги за дрехи.

 

Вера Уанг - се е занимавала с фигурно пързаляне и е била журналист преди да навлезе в модната индустрия, когато е на 40 години. Днес тя е един от главните световни дизайнери за женско облекло.

 

Гари Хевън - е на 40 години, когато открива първия фитнес център Curves през 1992 г. Центърът се превръща в един от най-бързо разрастващите се франчайзове през 90-те години.

 

Робин Чейс - става съосновател на Zipcar през 2000 г., когато е на 42 години. Тя изоставя компанията през 2011 г. и продължава да създава и съветва стартъпи, работи и като член на Световния икономически форум.

 

Самюъл Л. Джаксън - от години е една от най-известните холивудски знаменитости, но той е имал единствено малки роли преди да поеме удостоената с награда роля във филма „Треска в джунглата" на Спайк Лий през 1991 г. Тогава той е на 43 години.

 

Сам Уолтън - има сравнително успешна кариера в продажбата на дребно в 20-те и 30-те си години, но пътят му към големия успех започва, когато е на 44 години. Той открива първия Wal-Mart в Роджърс, Арканзас през 1962 г.

 

Хенри Форд - е бил на 45 години, когато създава революционния автомобил Модел Т през 1908 г.

 

Джак Уейл - е на 45 години, когато открива най-известната марка за каубойско облекло - Rockmount Ranch Wear. Той остава изпълнителен директор на компанията до смъртта си през 2008 г. на зрялата възраст от 107 години.

 

Родни Дейнджърфийлд - ще бъде запомнен като легендарен комедиант, но неговият пробив идва чак с появата му в „Шоуто на Ед Съливан", когато е на 46 години.

 

Момофуку Андо - бетонира мястото си в индустрията на вредната храна, когато изобретява инстантните спагети на 48-годишна възраст - през 1958 г.

 

Чарлз Дарвин - прекарва по-голямата част от живота си като естествоизпитател, а през 1859 г., когато той е на 50-годишна възраст, трудът му „Произходът на видовете" променя завинаги научната общност.

 

Джулия Чайлд - е работила в сферата на рекламата и медиите преди да напише първата си готварска книга, когато е на 50 години. Именно с нея започва кариерата й на знаменит готвач през 1961 г.

 

Джак Кавър - е работил като учен за институции като NASA и IBM преди да се превърне в успешен предприемач на 50 години след изобретяването на електрошоковия пистолет „Тейзър" през 1970 г.

 

Бети Уайт - е една от най-признатите комедийни актриси в историята, но тя става икона едва след като се включва в екипа на „Шоуто на Мери Тайлър Мур" през 1973 г., когато е на 51 години.

 

Тим и Нина Загат - са били 51-годишни адвокати, когато публикували първата си колекция от рецензии на ресторанти през 1979 г. Впоследствие се превръща в оценка в кулинарията.

 

Тайкичиро Мори - е бил академик, който е станал инвеститор на недвижими имоти на 51 години, когато основава Mori Building Company. Брилянтните му инвестиции го направиха най-богатия човек в света през 1992 г., когато състоянието му беше оценено на 13 милиарда долара.

 

Рей Крок - работел като продавач на машини за млечен шейк, преди да купи McDonald's през 1954 г., когато той е на 52 години. Той превърна компанията в най-големия франчайз за бързо хранене в целия свят.

 

Уоли Блум - прави продължителна кариера в млечната промишленост преди да стартира своя компания за сладоледи през 1995 г. - Denali Flavors, когато е на 57 години. Компанията отчете приходи от 80 милиона долара през 2009 г.

 

Лора Инголс Уайлдър - прекарва по-късните години от живота си в писане на автобиографични разкази, използвайки образованата си дъщеря Роуз за редактор. Публикува първата история от поредицата „Малка къща" на 65-годишна възраст през 1932 г. Скоро книгите й стават класика в детската литература, както и са основа за телевизионното шоу „Малка къща в прерията".

 

Харланд Сандърс - по-известен като полковник Сандърс, е на 62 години, когато франчайзира Kentucky Fried Chicken през 1952 г. 12 години по-късно той продава компанията за 2 милиона долара.

 

Анна Мари Робъртсън Моузес - по-популярна като баба Моузес, започнала изобилната си кариера на художник на 78-годишна възраст. През 2006 г. една от картините й е продадена за 1.2 милиона щатски долара.

 

Хари Бернщайн - прекарал дългия си живот, пишейки в неизвестност, но най-накрая постигнал слава на 96-годишна възраст заради мемоара си от 2007 г. „Невидимата стена: Любовна история, която разбива граници".

 

Със сигурност има още много истории за хора, които са открили истинското си призвание и са постигнали завидни успехи след първите 30 години от живота си. Затова не спирайте да вярвате в мечтите си и да се борите за това, което искате да осъществите, защото по-добре късно, отколкото никога!