От детство в мизерия до огромно състояние – историята на най-богатия човек в Хонг Конг

От детство в мизерия до огромно състояние – истории като тази на хонконгския милиардер Ли Ка-шин определено не чуват често. Днес Ли притежава 20,1 млрд.долара, но пътят му към успеха никак не е бил лесен, пише Business Insider.

 

Когато е малък, семейството му емигрира от Китай в Хонконг. Баща му умира от туберкулоза и Ли трябва да напусне училище и да започне работа във фабрика, когато е на 16 години. Дава 90% от заплатата си на майка си в продължение на четири години. Може би този период е възпитал в него щедростта, с която богаташът е известен днес. „Няма значение колко силен или способен си. Ако нямаш голямо сърце, няма да успееш“, казва той.

 

Ли показва талант за предприемачество, когато отваря първата си фабрика едва на 22-годшина възраст. Тя произвежда изкуствени цветя, а началният ѝ капитал е 50 000 долара.

 

Макар че напуска училище рано и никога не е посещавал университет, Ли чете страшно много и отдава успеха си именно на самоучението. Сам води счетоводството на първата си фабрика, като се научава как от няколко учебника.

 

Постепенно бизнесът му се разраства. Инвестира в бизнеса с пластмаса, в недвижими имоти, компаниите му днес управляват 70% от морския трафик и телекомуникациите в Хонконг. Притежава и фирми в чужбина.
Златното му правило е „без дългове“. Всичките му холдинги работят чрез взимането на колкото се може по-малко дълг.

 

Ли често инвестира в нови технологии и иновации. Той е един от първите големи вложители във Facebook. Казва, че предпочита да харчи парите си за това, отколкото за лични вещи. Часовникът, който носи например, струва само 30 долара.

 

Милиардерът подхожда към работата си с изключителен ентусиазъм. През 2010 г. заявява пред Forbes: “Най-голямата радост за мен е да работя здраво и да увеличавам приходите.“ Макар вече да е на 87 години, Ли не дава признаци, че смята да се пенсионира и продължава сам да ръководи империята си.