12 съвета за живота от 100-годишния Рокфелер

Дейвид Рокфелер е най-възрастният милиардер в света и единственият столетник с десетцифрено състояние. Вижте няколко цитата на внука на Джон Д. Рокефелер от неговата автобиография и от интервюта, които е давал през годините за Forbes:


1. И в бизнеса, и в живота печалбата е важна.
“Привлекателността на печалбата генерира заетост, създава богатство и овластява хората по начини, по които никоя друга социална или икономическа система не е могла да го направи.”


2. Разводът и политиката струват скъпо.
“Преди време един консултант ни каза, че двете най-скъпи неща, които член на фамилията Рокфелер може да направи, са да се кандидатира за някаква обществена длъжност и да се разведе.”


3. На работа правете пари и създавайте приятели.
“Моят дядо създаваше голямо приятелство със своите бизнес партньори. В редките случаи, когато съм го слушал да говори за своята кариера, той говореше за това как са се забавлявали, въпреки тежката работа и дългия работен ден.”


4. Един шеф винаги е по-добре от двама.
“Случаите, в които двама души съвместяват една и съща ръководна длъжност, рядко са успешни, защото представляват неудобен компромис.”
5. Излизайте от офиса.


“Посещавал съм банкови клиенти в 42 от 50 щата…бил съм на близо 10 000 бизнес обяда (повече, ако броите и тези в Ню Йорк) и съм участвал в хиляди обаждания и срещи с клиенти.”
6. …отдалечавайте се колкото се може повече от офиса.
“Имам прелетени над 5 млн. мили (равняващи се на 200 околосветски обиколки)… За 35-те ми години в банка Chase съм посетил 103 държави; това включва 41 пътувания до Франция, 37 до Англия и три продължителни пътувания до Подсахарска Африка.”


7. Правете бизнес с приятели.

“Твърдо вярвам, че най-успешните бизнес начинания се базират на доверие, разбирателство и лоялност - същите качества, които са от съществено значение и за близки приятелски отношения.”


8. Подкрепяйте капитализма.
“Никой не трябва да се чувства виновен за това, че прави пари.”


9. Капитализмът изисква правителството и пазарът да работят заедно.
“Да се разчита или само на правителството, или само на пазара, за да разрешават всички проблеми, винаги е било повече теоретично, отколкото реално.”


10. Правилното фамилно име отваря някои врати.
“Да носиш името Рокфелер може да е предимство…С това име за мен е по-лесно да се свържа по телефона с някого.”


11. Но същото име в същото време затваря други врати.
“Това също така означава, че хората са до известна степен по-подозрителни и по-цинични. Това означава, че предполагат, че всичко, което постигаш, е в резултат на името, а не това, че си направил нещо сам.”


12. И да, хейтърите ще мразят.
“Да има дебела кожа е много важно за някой, който стърчи над тълпата, дори и с няколко сантиметра.”