Лидер е всяка жена, която има собствен глас, автентичност, видимост...

С Анета Савова разговаря Даниела Илиева

Анета, представи себе си с няколко изречения...
Аз съм лектор, консултант и ментор за жени в бизнеса и кариерата, които се развиват като лидери и надграждат потенциала и възможностите си в професионален и личен план. Професионалният ми път е тясно свързан с финансово-корпоративния свят, където работих 12 години. Именно тази среда ми даде уроците, наблюденията и изводите за това как работим жените, какви са нагласите и вътрешните ни модели, които ни спират и саботират, и какъв скрит потенциал имаме, на който можем да разчитаме, за да постигнем успех по нашите лични критерии. Днес консултирам жени, които са готови да инвестират в себе си, защото знаят, че те са най-ценният си ресурс и заслужават да бъдат оценени подобаващо и да седят на масата за преговори от страната на силата и възможностите.

Кое те вдъхнови да създадеш "Успешни жени"и каква е мисията ти?
Абсолютното ми убеждение, че жените са една от най-големите тайни за икономически растеж и промяна в XXI век. Създадох „Успешни жени“ в началото на 2013 година, когато в България все още не се говореше толкова за женско лидерство и потенциал. Включително и днес самите ние се пазим много от това да се дистанцираме от правилата за “равно приемане” и в този смисъл наистина лидерството, професионализмът и авторитетът нямат пол. От друга страна, обяснимо е притеснението ни да изтъкнем факта, че сме жени, защото майките и бабите ни са се борили много години, именно за да бъдат приети за равни и да не се налага да се обръща внимание на това, че са жени. Тук не става дума за подценяване или надценяване обаче. Става дума за различност, която е време да приемем и да развием в степен, която ни подпомага в нашите професионални и бизнес цели. Смятам, че обществото на новото столетие е много по-зряло и противопоставянето на мъже-жени не е актуален въпрос. Днес се придвижваме към взаимно издигане, промотиране и помощ, които са все качества на жените-лидери. „Успешни жени“ съществува именно с тази мисия.

По какъв начин твоята работа придава добавена стойност към успеха на дамите, с които работиш?
Жените, с които работя, са на средни и високи нива в кариерата или създаващи бизнес, които вземат ежедневни важни решения за себе си, кариерата, бизнеса и живота на семействата си. Те знаят кои са и имат нужната емоционална зрялост, за да разпознават нишите и възможностите пред себе си. Това, от което обикновено се нуждаят, е увереност, да преодолеят вътрешните съпротиви да застанат в центъра на вниманието и да изразят своята позиция с категоричност и присъствие, така че да бъдат чути. Жените сме изключително способни специалисти и професионалисти. Това са важни предпоставки в началото на кариерния ни път, изграждат характер и ни утвърждават. Но има момент, от който насетне ни е нужен авторитет, глас, силна мрежа от контакти и влияние, ако искаме да постигнем своите бизнес и професионални цели. Тогава се нуждаем от ментор или някой, който да ни покаже онези “слепи петна” в моделите и страховете ни, които ни саботират за успех. Жените работим така, както живеем, и обратното. Ние преливаме от едното в другото и когато сме в етап на промяна – личностна или професионална, може да бъде много трудно, защото решенията, които взимаме, са многопластови и винаги засягат семействата и връзките ни. Тогава се нуждаем от подкрепа, защото може да се чувстваме доста уязвими.
И не на последно място, „Успешни жени“ изгражда ролеви модели сред жените за лидерство като променя стереотипите, с които сме свикнали. Жена-лидер днес не е само бизнес дамата. Лидер е всяка жена, която има собствен глас, автентичност, видимост и работи за промяна, която да допринесе за живота на хората около нея – екип, компания, организация, семейство, общност.

Разкажи ми за предстоящия семинар Women. Speak. Live... Какво ще се случва и кои са целите, които ще изпълни?
Това е уникално еднодневно събитие, което има за цел да събере жени, които искат да създават, да водят и да споделят. Жените правим всичко това съвсем естествено и се учим най-добре от други жени около нас. Затова и участниците ще се запознаят с най-добри практики, съвети и други жени, които има какво да кажат за успеха, изборите, трудните решения и зоната на комфорт. Лекторите са невероятни дами от света на предприемачеството, бизнеса и обществения живот.
Те са лидери, създаващи посока, движение и нови начала за себе си, екипите, които ръководят, или последователите, които им вярват, но също и за семействата и децата си. Те са жени с визия и уникална идентичност, с една дума: те са едни Успешни жени.
Women. Speak. Live. е събитие в най-актуалния формат, който в момента съществува – панелна дискусия и споделяне на лична история – и в този смисъл надгражда съществуващите семинари за женската аудитория, които сме виждали. Освен това, събитието дава възможност за свързване и създаване на контакти в една много цветна, креативна и мотивираща среда за жените.

Ти самата приемаш ли себе си за успешна жена? И имаш ли си тайна за успех?
Да и да. Много е интересно, че жените имат проблем с това да си сложат етикет “успешна”. Проблемът идва от две места – от поставянето въобще на някакъв етикет и, на второ място, от съпоставянето на собственото усещане за успех с обществено приемливото. Аз се почувствах успешна, когато дефинирах критериите за успех за себе си. Те са много различни от същите в началото на кариерното ми развитие и определено са много “повече мои”. Но също знам, че ние се променяме и е особено важно да не се вкопчваме в някаква представа за себе си или живота си. В този смисъл тук в този момент съм успешна по правилата, които аз съм създала за себе си и вярвам в тях. Когато приема, че този успех в този му вид се е изчерпал, ще установя ново ниво на успех и нови правила. Тази нагласа ми дава изключителна гъвкавост и свобода. Това е и моята тайна за успех. На по-прагматично и рационално ниво аз съм много, много организирана и подредена, което ми помага да се концентрирам и да бъда стратегически ефективна.

Кое най-много ти допада при работата ти с различни дами?
Тяхната отдаденост и желание да направят най-доброто, на което са способни. Когато една жена реши, че е време за действие и промяна, няма земна сила, която да я спре. Тази решимост е уникалната ни способност да започваме отначало и да не се примиряваме. Единствено понякога отнема известно време, за да стигнем до собствената си готовност да действаме. Тогава се намесвам аз и подпомагам процеса. За всички жени ефектът идва след това – увереност, заявена авторитетна позиция и признание във вида, в който е потърсено.

Дами от кои сектори на икономиката у нас търсят най-често твоите услуги?
Жените, с които работя, са жени от корпоративния свят, някои от тях на високи позиции в сфери като финанси, бързооборотни стоки и технологии. За тях опитът и критичният поглед отстрани на човек, който е бил в корпоративния свят и разбира естеството на възникващите дилеми и предизвикателства, са най-ценни.

Има дами със стартиращ собствен бизнес или правещи преход от корпоративния свят към създаване на собствена практика и за тях менторство от някой, който е минал по пътя, е необходимият им фокус.

Твоето пожелание към читателите на сп. Business Lady?
Бих искала да пожелая на всички читатели на сп. Business Lady да вярват в себе си и да бъдат смели за важните решения в живота си.

Линк към събитието: event.uspeshni-jeni.com