Print this page

Ключови фактори за ангажиране и задържане на талантите

Интервю на Вероника Илиева с Борислава Георгиева, ЧР Мениджър на Наксекс Технолоджикал Дивелопмънт


Наксекс Технолоджикъл Девелопмънт е водеща технологична компания, фокусирана върху предоставянето на най-съвременни информационни системи за финансовата индустрия. Ключовите продукти и услуги на компанията включват платформа за онлайн търговия с финансови инструменти, маркетингова платформа, комуникационна инфраструктура и др.
Компанията, с екипа си от талантливи експерти, дава възможност на клиентите си да търгуват с финансови инструменти, от всяка точка на света, използвайки разнообразни устройства. През системите на Наксекс преминават милиарди транзакции годишно.


Наксекс Технолоджикъл Девелопмент е част от международната финансова група Invesus Financial Services, която оперира в повече от 70 държави, посредством мрежа от търговски офиси. Компанията има над 160 служителя, отговарящи за разработването на софтуер, развиването на инфраструктурни решения, контролиране на качеството и поддръжка на продуктивните системи.
Наксекс е активен и отговорен участник в развитието на ИТ индустрията в България.

Борислава Георгиева e мениджър "Човешки ресурси" в NaXex Technological Development. Тя има над 10-годишен опит в сферата на управлението и развитието на човешки капитал и организационна култура. Заемала е ръководни позиции в няколко големи ИТ компании. Има магистърска степен по бизнес администрация. Борислава е лектор, автор на статии, организатор на различни форуми. Тя е основател на HR#IT общност и председател на фондация „EdIT“, която стои зад магистърска програма „Мениджънт в ИТ“.

Здравейте, Борислава! Вие получихте приз „Business Lady’18” за „Създаване на магистърска програма в специалност „Мениджмънт в ИТ“ и професионална общност на специалистите по човешки ресурси в ИТ сферата” от наградите на сп. Business Lady. Разкажете на читателите ни за двете неща и кое ви провокира да ги създадете?


Благодаря на „Бизнес Лейди“ за наградата и признанието!
Преди 10 години, когато стартирах кариерата си в ИТ сферата и започнах да се занимавам с човешкия капитал, усещах липсата на съмишленици и хора, с които да обменям идеи, мнения, казуси от същата сфера, със същите проблеми. Конкуренцията за кадри нарастваше. Никой не желаеше да споделя ноу-хау. Промяната започна преди 3 г. с една моя инициатива наречена “Бизнес закуска за HR специалисти от ИТ сферата”, а след това ме поканиха да организираме заедно дискусионен модул “HR#IT” на регулярната “HR Innovation” конференция. Видях нуждата от форум за неформални срещи и за това, в края на 2016 инициирах и регулярни срещи с цел обмяна на опит и опознаване на специалистите по човешки ресурси в ИТ сферата. Сега групата във Facebook наброява повече от 560 професионалисти. Моята мечта се сбъдна. Всеки месец на тези срещи обсъждаме различни теми и предизвитателства в сектора, споделяме добри практики, обменяме опит свободно и си помагаме.
Сигурна съм, че тези срещи повлияха силно на развитието и отварянето на HR IT колегията.
Стремглавото развитие на ИТ индустрията ни изправи пред ситуацията да има недостиг на таланти на всички нива от програмисти с опит до подготвени мениджъри. Липсата на професионален среден мениджъмънт решихме да адресираме, чрез създаването на магистърска програма, в която изявени лидери от ИТ сферата да предадат опита и знанията си в синтезиран академичен вид на бъдещите мениджъри. Създадохме нашата магистърска програма с убеждението, че искаме да сме част от промяната на образователната система. Тази програма е една от първите в България и се отличава с иновативност и практическа насоченост. Характеризира се с интердисциплинарен подход, която полага основа, както MBA, но в ИТ. Осигурихме и продължаваме да подпомагаме с частични стипендии талантливи студенти, които искат да се развиват в индустрията като мениджъри. Това е и нашият принос към ИТ обществото, подкрепяйки и бъдещите лидери със солидна академична основа, практически опит и контакти с установени имена от индустрията.


Има ли глад в пазара на труда за ИТ специалисти и то на ръководни нива?
Талантливите професионалисти, стават все по-търсени, трудни за привличане и задържане в компаниите, във всички сектори. Реално се конкурираме с европейския пазар на труда. Наблюдава се тенденция, че средното мениджърско ниво е най-трудно за привличане.

С какво Наксекс се отличава от останалите компании в сферата и кара хората да го предпочетат като работодател?
Ако трябва да опиша на кратко компанията тя е: вълнуваща, експертна, иновативна, динамична, изпълнена с 160 талантливи хора и високи технологии.
Ние сме създали една среда, в която хората да могат да се докоснат и да разработват продукти с многослойна архитектура, които се използват по целия свят. Освен значимостта на проектите, по които работят, пакетът с материални и нематериални придобивки също е привлекателен. Средата в офиса е мултинационална, изпълнена с всевъзможни удобства, за да се чувстваме, като у дома си. Сутрин ни посрещат със закуска и кафе, а през деня, за да сме в кондиция имаме плодове и масажни столове. Гъвкавото време ни дава възможност за баланс между личния и професионален свят. Грижата за здравето ни се изразява и в насърчаване към спортни активностти чрез осигуряване на спортни карти, футболен, волейболен и баскетболен фирмен отбор, допълнително здравно осигуряване и масажи в офиса. За да сме верни на максимата „работи усилно, забавлявай се качествено”, имаме постоянно различни развлечения с повод и без повод, празнуваме победите. Оценява се лоялността ни, чрез програма за лоялост. Мнението ни е важно за компанията, за това мениджърите са в постоянна връзка с всеки от екипа, дори управителя ни си говори с всеки от колегите регулярно. Системата за оценка на представянето е базирана на регулярни разговори и бонуси, без стреса на годишната оценка.

В компанията вярваме, че професионалното развитие е свързано с непрекъснато учене. Професионалното израстване на колегите се насърчава чрез различни инициативи, като писане на статии, участване в професионални общности, конференции и вътрешни трейнинги. Поощряваме и изнасянето на „tech talks“ и вътрешно споделяне на добри практики. Даваме възможности и за избор на обучения и сертификации. Имаме възможност за кариерно израстване, както вертикално, така и хоризонтално. Във всеки екип има отворена виртуална позиция само за колеги и всеки може да потърси възможност за развитие в напълно различно направление (например от рецепция в QA).
Добавена стойност за нас е и възможността да допринасяме с усилията си и времето си в различни социално отговорни дейности.

Все по-важно става за съвременния човек да застава зад кауза. Какво правите в Наксекс, за да допринесете полза за обществото?
В компанията вярваме, че е важно колегите ни да се чувстват, че правят нещо за обществото. За това всяка година сме инициатор и подкрепяме най-разнообразни каузи. Имаме дългогодишно сътрудничество със Столичния Инспекторат под формата на доброволчески труд и финансова подкрепа. Социално отговорната политика на компанията в тази област е свързана с ежегодно залесяване на обекти. Гордеем се със залесяването на парк „Врана“, както и градинката на манастира „Света Марина“ в с. Бухово. Благодарение на участието на служители от компанията в манастира бяха засадени над 30 дървета – круши, ябълки, арония, лешник и др. Тази година възтановихме с доброволчески труд и средства, един заслон на Витоша. Този месец за първи път, в историята на компанията сме инициатор на кръводаряване в подкрепа на Национален център по клинична и трансфузионна хематология, не само за нашата компания, но за цялата бизнес сграда, в която има повече от 2000 човека. Надяваме се с този акт ще подкрепим НЦКТ в усилията да осигури кръв за лечение на болните хора и да бъде спасен застрашеният човешки живот. Един от малките ни, но много емоционални проекти в КСО направление е свързан с едно българско семейство със седем деца. Те живееха в нечовешки условия, но някак запазваха бодрия дух и пъстротата на едно многолюдно семейство. С помощта на колеги от ИТ сектора, успяхме да им осигурим добре обзаведен апартамент, платен наем за една година и като допълнение ги подкрепяме за успешен старт на учебната година на децата им вече две години.
Друга област, в която колегите участват активно, е подкрепата на хора в неравностойно положение. Компанията ни е и активен участник в различни образователни инициативи, които имат за цел да подпомогнат дигитализацията и развитието на образователната сфера в страната.
В тази насока подпомагаме академия за глухи деца, платформа за намиране на работа на ивалиди.

Наксекс е продуктова компания, защо е важно ноу-хау да остава в България?
Добрата компания, е тази, която печели. Ако целите на бизнеса се споделят от служителите, тогава компанията е добра.
Секторът е конкурентен от гледна точка на пазара на труда, но не са много компаниите, които притежават интелектуалната собственост в България - end-to-end. Освен конкуренцията на пазара на труда има и още една важна конкуренция – на продуктите. Ако продуктът на фирмата няма добра репутация, няма как компанията да е конкурентна и на пазара на труда.
Трансформирането на ИТ индустрията от аутсорсинг към разработване на собствени продукти може да направи сектора ни структуроопределящ и да заемем по-голям дял от БВП. Друг аспект е, че ноу-хауто е у хората и с изтичането им извън страната знанията и уменията им също изчезват. За радост се наблюдава и обратният ефект, наши сънародници завършили и реализирани навън, се връщат в България с получените знания и опит, което ако се усили, като тенденция, може да е глъдка въздух за индустрията и да окаже положително влияние на икономиката ни. В тази връзка Naxex подкрепя кампанията на една от браншовите организации в ИТ сектора, насочена към завръщането на талантите ни от чужбина. В компанията имаме няколко такива колеги, които се завърнаха от чужбина и станаха важна част от развойната ни дейност.

Дайте съвет на HR-ите и мениджърите от останалите индустрии как вие напрактика привличате и задържате кадрите си? Какви са задължителните съвременни изисквания, които работодателите трябва да предложат на екипа си и какво още, за да привлекат качествени специалисти.


Има няколко фактори, около които се обединихме професионалистите в сферата на човешкия капитал, на последната HR#IT среща, като ключови за ангажирането и задържането на талантите, което смятам, че ще работи за всяка индустрия:

1. Човешко отношение и лично внимание към всеки служител, което включва познаване на потребностите на колегите.
2. Празнуване на успехите.
3. Баланс между личния живот и работата.
4. Харесване на продукта и припознаване на визията и мисията на компанията, като своя.
5. Да им гласуваш доверие и отговорност, да усещат, че успехът на компанията зависи от тях.
6. Прозрачност и откритост, което включва и да няма фаворитизъм и дори в някои компании се знаят приходите на компанията и заплатите на всеки служител и мениджър.
7. Достойно заплащане обвързано с успехите на компанията.
8. Емоционална обвързаност, която да ги кара да се чувстват част от цялото и да знаят как тяхната работа афектира голямата картина.
9. Развиване на меките умения на служителите води до по-успешното им приобщаване в колектива, особено за по-интровертните колеги.
10. Внимателен подбор - колкото по-добре сме подбрали колегите си, толкова по-бързо и ефективно ще се впишат в културата на компанията и ще се чувстват включени и щастливи.