Успешният мениджър трябва да бъде лоялен и почтен, да умее да изслушва хората около себе си и да вярва в това, което прави

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: Пламен Колев, Хайлайф

Камелия Панайотова е Директор Фасилити и Глобално Развитие за Европа в Съдърланд. Камелия е дипломиран магистър от Великотърновски университет и притежава повече от 15 години опит на ключови позиции в големи международни компании. Тя е успешен лидер със стратегическо мислене и отлични умения за водене на търговски преговори. През последните 10 години се специализира в управлението на глобални фасилити мениджмънт проекти. Сертифицирана е по отношениена Европейски стандарти във фасилити мениджмънта, международни стандарти за безопасни условия на труд и др. Участва в създаването на фасилити стандарти, които се прилагат на глобално ниво, във всички офиси на Съдърланд. Член е на Българската Фасилити Мениджмънт Асоциация.

Камелия Панайотова се присъединява към екипа на Съдърланд като Фасилити мениджър за България през 2010 г. - две години, след като компанията открива първия си офис в София. През 2014 г., благодарение на успешно ръководените проекти в България и Карибския регион, Камелия е назначена за Директор Фасилити и Глобално Развитие за Европа. Активно работи за разрастването на компанията и за откриването на нови офиси в региона. Ръководи международен екип. Камелия е професионалист,ориентиран към постигане на реални резултати. Притежава ценен опит, почтеност, постоянство и ангажираност, които, комбинирани с нейната компетентност и експертиза, допринасят за разширяването на дейността и репутацията на компанията.

ЗА КОМПАНИЯТА:
Основана през 1986 г., Съдърланд е глобална компания за трансформация на бизнес процеси, обслужваща клиенти от всички индустрии. Централата на компанията се намира в Рочестър, Ню Йорк. За нея работят повече от 40 000 професионалисти, базирани в над 60 локации в 20 държави. Съдърланд отваря първия си голям европейски център за обслужване на клиенти в България през 2008 г. Днес компанията оперира от 11 офиса в 6 държави в Европа. Екипът наброява близо 2500 служители и продължава да се разраства с бързи темпове.

Г-жо Панайотова, как бихте описали усещането и отговорността да сте част от екипа, който ръководи развитието на компания от световен ранг не само у нас, но и в цяла Европа?
За мен е изключителна привилегия да съм част от екипа на една от най-големите и бързоразвиващи се компании за трансформация на процеси в световен мащаб, с офиси в над 20 страни. Да бъдa частот менджмънта и да допринасям с професионализма си за развитието на компания като Съдърланд, за мен е възможност да докажа своите способности като експерт, да се запознаяи работя с изключителни хора и да продължа да бъда мотивирана за новите предизвикателства.

Какво Ви привлече и задържа в Съдърланд вече близо 10 години?
Възможността да бъда част от голям международен екип, който за 30 години е натрупал сериозна експертиза, развива се бързо, за да отговори на нуждите на клиентите, като същевременно привлича с това най-добрите специалисти.
Работата ми е изключително динамична и въпреки някои трудности, резултатите от нея ме зареждат с нови сили. В Съдърланд всеки може да развие и покаже напълно своя потенциал. Винаги има какво още да се научи, а взаимодействието с толкова много и различни експерти ми помага в голяма степенне само в професионалния, но и в личния живот.

Кои, според Вас, са задължителните качества на успешния мениджър в наши дни?
За мен е важно успешният мениджър да бъде лоялен и почтен, да умее да изслушва хората около себе си, да вярва в това, което прави и да работи за безусловния успех на всеки един от своите проекти. Вземането на решения означава и поемане на отговорност, т.е. трябва да бъдеш аргументиран и да си убеден, че действията ти са правилни, че припокриваш ценностите на компанията и защитаваш интересите на клиентите и служителите. Искрено вярвам, че зад всеки успешен мениджър стои екип от мотивирани и отдадени на работата колеги, чиито усилия трябва да бъдат оценявани при всяка една възможност.

Бихте ли споделили повече за дейността на Съдърланд – какви точно бизнес процеси реализира компанията и по какъв начин спомага за успешното развитие на своите клиенти? В този ред на мисли, кои са вашите клиенти?
Съдърланд България се развива успешно и нараства с бързи темпове както в София, така и в другите два града, в които работим в България – Варна и Бургас. Това показва, че освен предпочитан партньор за нашите клиенти, сме и предпочитан работодател. Съдърланд е сред водещите компании за трансформация на бизнес процеси. Работата често включва системи, процеси и методология на самите клиенти, с които надграждаме своето ноу-хау и компетенции и създаваме уникална услуга на световно ниво.

В този ред на мисли, кои са вашите клиенти?
В момента в България обслужваме 19 клиента, които са водещи в своя бранш, предоставяйки продукти и услуги, които достигат до милиони крайни потребители в цял свят.Клиентите ни са от ранга на Fortune 500, като част от тях са брандове като Spotify, Hilton, GoDaddy и др. Като надежден бизнес партньор ние градим успеха заедно с нашите клиенти. Те разчитат на това да въведем иновации в техния бизнес и бизнес процеси.

До колко конкурентен е секторът, в който оперирате? И кои са предимствата на Съдърланд пред останалите компании у нас и в чужбина?
Малко са секторите в българската икономика, които не спират да растат през годините с двуцифрен темп. Секторът за изнесени услуги е един от тях като прогнозите са тенденцията да се запази и в бъдеще. Той се развива бързо, като търпи значителна промяна и растеж. Най-търсеният ресурс са качествените служители. В надпреварата за тяхното привличане и задържане, се включват много и разнообразни бизнес похвати. Добрата новина е, че с развитието на бранша все повече българи се прибират от чужбина, имайки възможността и у нас да открият своето професионално развитие.Около 60 хиляди души са наети в аутсорсинг бранша, като компаниите от този сектор формират около 70 на сто от търсенето на офис площи в страната.

Тъй като за успешното развитие на една организация най-важният ресурс са хората, бихте ли разказали за политиката на Съдърланд, насочена към привличане, задържане и развитие на човешкия капитал?
Най-ценният актив и причина за утвърждаването на Съдърланд като лидер в бранша са нейните служители. Обучението и развитието им са приоритет вкомпанията, като освен въвеждащи обучения, свързани с ежедневната работа(софтуерни, езикови и други курсове), се провеждат и такива, насочени къмличното и професионално развитие – технически обучения, както и такива, развиващиумения като комуникативност, лидерство и др., мениджърски и търговски програми, коучинг и менторинг. Доказанапрактика е по-голямата част от ръководните позиции в компанията да се заемат от вътрешноподготвени успешни специалисти и за мен е гордост да споделя, че аз съм един от примерите за това.

В този ред, къде е мястото на емоционалната принадлежност в ефективното взаимодействие между организацията и нейните служители?
Компанията се старае всички служители да се чувстват наистина комфортно, затова предлагаме отлични условия за работа в млад динамичен екип. Няма как да не спомена тук, че цялата ни маркетингова стратегия за визията на Съдърланд, включително постери, билбордове, рекламни материали и обликът ни в социалните мрежи - са представени не от професионални модели, а от реалните служители на компанията, които застават със своите лица, носейки посланията на Съдърланд. Сами виждате, че имаме с какво да се отличим.

Каква добавена стойност предлага Съдърландкато работодател – социални придобивки, кариерно развитие, друго...? Как компанията инвестира в хората си?
Съдърланд предлага изключително атрактивни социални придобивки като допълнително здравно осигуряване, ваучери за храна, карти за спорт и намаления в различни магазини и заведения, покриване на транспортни разходи и др.Организираме ежегодни тийм билдинг събития, изграждаме и подкрепяме зелени проекти, организираме кампании с фокус върху служителите на компанията. Съдърланд има и изградена политика в сферата на корпоративната социална отговорност, като активното участие на нашите служители стои в нейната основа. Гордеем се още с нашата вътрешна програма за стимулиране на генерирането и реализацията на идеи от наши служители за подобряване на работните процеси.
Освен конкурентно възнаграждение, компанията предлага централна офис локация и много възможности за развитие и обучение на служителите, които се присъединяват към нас. Поставяме служителите на първо място и се стремим непрекъснато да им осигуряваме приятна и ползотворна работна среда.

Кои са основните изисквания към служителите на компанията – в професионален и личен аспект? Какъв е профилът на специалистите, които набирате?
В Съдърланд служителите са мотивирани и отговорни, изключителни специалисти, които бързо заемат своята роля в екипа. Владеят по няколко езика, комуникират свободно, а част от тях притежават високо ниво на техническа подготовка. За мен е чест да бъда част от този екип и това създава у мен усещане за пълноценност в края на всеки работен ден.
Имаме и много млади служители, за които Съдърланд е точният старт на тяхната кариера. Това, което им предлагаме, не е просто добре звучащото словосъчетание кариерно развитие, а реалност. Хората с потенциал и желание за работа намират своето развитие в рамките на компанията, като това може да се случи в изключително кратки срокове- нещо, което обикновено е трудно постижимо в други компании.

Тази година спечелихте награда в категория ИКОНОМИКА И МЕНИДЖМЪНТ за добри практики, управление и контрол на глобални проекти в сферата на фалисити мениджмънта. Какво означава това отличие за Вас?
Бих искала да благодаря на екипа на сп. Business Lady, който отличи моята работа и професионализъм. За мен беше изключителна чест и удоволствие да бъда сред отличените дами и да се насладя на изисканата церемония. Усещането беше невероятно и имах възможността да споделя момента с най- близките ми колеги, без които не бих постигнала резултатите, заради които бях отличена. А гордостта в очите на десет годишната ми дъщеря и на съпруга ми, когато се прибрах вкъщи с отличието, е нещо, което и досега ми носи невероятна емоция и вълнение.

В този ред на мисли, бихте ли споделили повече за Вашите конкретни отговорности и задължения като Директор Фасилити и Глобално Развитие за Европа в Съдърланд? Разкажете за Вашето професионално ежедневие...
Чудесно е, когато работата носи признание и удовлетворение. Радвам се на изключително диманично ежедневие с много разнообразни отговорности и предизвикателства. Списъкът е наистина дълъг, но част от задълженията ми са в сферата на бизнес развитието, фасилити мениджмънта, изграждането на нови офис пространства и постоянното подобрение на съществуващата работна среда, бюджетния контрол и ефективност,повишаването на качеството на предоствените услуги, оптимизацията на разходи, интериорния дизайн и др. За мен е важно да виждам реалните резултати от работата ми и прекия ефект, който имат върху имиджа и финансовите показатели на компанията.Съвсем наскоро Съдърланд влезе в Топ 3 на работодателите, осигуряващи най-добро офис пространство за служителите си в България. По преценка на журито на авторитетния кариерен форум за българи с професионален опит в чужбина „Кариери в България. Защо не?“, компанията бе отличена заради чудесната локация, модерната и креативна среда, която предлага на своите служители.

Какви са бъдещите планове за развитие на компанията у нас и в Европа?
Визията за развитие на Съдърланд в България е свързана с утвърждаване на компанията като предпочитан работодател в сектора и с допълнително разширяване на екипа чрез разширяване на дейностите извършвани за текущите ни клиенти и добавяне на нови клиенти с по-комплексни услуги. Резултатите ни са впечатляващи – в рамките на последните три години компанията нараства двойно достигайки близо 2500 служителя през август 2018. В този период компанията добави новата си локация – Варна, където бяха открити близо 200 работни места с тенденция този растеж да продължи. Ще продължаваме да разрастваме бизнеса си в съществуващите локации и разбира се, ще търсим в Европанови такива, които да отговорят на динамиката, с която се развиваме.

Вашето пожелание към читателите на сп. Business Lady?
Искрено желая на читателите на сп. Бизнес Лейди да бъдат здрави, да останат верни на себе си, да влагат най-доброто, на което са способни в това, което правят и да не забравят да показват колко ценят най- близките си хора в офиса и в семейството. Живейте и работете така, че нашето днес да бъде крачка към едно по- щастливо утре! Бъдете себе си!

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
http://www.businesslady.eu/biznes-i-finansi/lichnosti/item/2957-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProIdf4d2814a03