Print this page

НАЙ-ВАЖНОТО ЗА УСПЕХА Е ЯСНИЯТ ПЛАН

А ключът към него е 100% себеотдаване

Ваня Деянова е родена през 1965 г. Завършва Технически Университет София със специалност „Роботика“. Придобива магистърска степен и от Университета за национално и световно стопанство по „Икономика и управление на бизнеса“. Работила е в областта на международната търговия и финансите. Предприемач и инвеститор с редица успешни проекти зад гърба си.


1. Г-жо Деянова, все повече жени заемат ръководни позиции, управляват корпорации и собствени компании. Какъв е вашият ключ към успеха?
Много е важно да дефинираме какво е успех в професионален план за един човек . За мен това е дългогодишните усилия, труд и енергия, които влагаме да носят удовлетвореност в края на работния ден, в края на годината и когато идва време да погледнем. Категорично, общественото благоденствие зависи от тази категория удовлетвореност при всички хора и професии, без значение техния социален и икономически статус. За мен движещата сила е търсенето на постоянство, непрекъснато усъвършенстване и строга трудова дисциплина. Винаги съм поставяла пред себе си високи професионални цели и съм влагала строго планиране на времето и усилията си. Без ясен план няма как да постегнем каквото и да било. Без влагане на цялото си сърце и енергия, няма как такъв план да бъде осъществен. Удовлетвореността идва тогава, когато постигнем резултата, който сме търсили и осъществили. Много е важно този модел да бъде предаден на младите и влагам усилия в това. Ключът към успеха е 100% себеотдаване.


2. Позволява ли политическата и икономическата ситуация в България да се развива успешно бизнес?
През последните 30 години сме свидетели на значителни икономически, социални и политически трансформации, които създават предизвикателна среда за бизнеса. Динамиката, която наблюдаваме в средата за правене на бизнес, е голяма и изисква по-сериозна подготовка в професионален план за инвеститорите и мениджърите. Мога да кажа спокойно, че през последните 10 години имаме цялостен тренд за подобряване на средата, въпреки негативните тенденции през 2021. Като част от ЕС правенето на бизнес е значително подобрено, защото особено за стартиращи и иновативни предприятия има много възможности за развитие. Главното е тези, които са с потенциал за бизнес с висока добавена стойност, да останат в България. Накратко – трудно, подобрява се, но предизвикателствата са много.

3. От какво според вас има нужда България, за да се развие икономически?
Има нужда от стабилност, което означава предвидимост и последователност на политическата среда, планиране и финансови инструменти за бизнеса с висока добавена стойност и специална грижа за стартиращи млади предприемачи с потенциал. Тази грижа аз мога да я дефинирам, като лесен достъп до финансиране за стартиращи млади предприемачи със стойностни бизнес модели и идеи. В тази посока се направи много, но е необходимо да се развие модела и да станем истински център за младите, можещите и започващи бизнес.

4. Вие сте завършила „Роботика“ в Техническия университет и със сигурност отчитате, че технологиите навлизат все повече в нашето ежедневие. Добре ли се прилагат те в бизнеса в България и какво крие бъдещето според вас?
Дигитализация. Това е ключовата дума. Време е да навлезе масово в България, защото в Европа този цикъл е много напреднал и там ключовата дума е „изкуствен интелект“. И двете категории ще донесат много възможности и предизвикателства пред Бизнеса в България. Време е да обърнем сериозно внимание на тези технологични категории – „дигитализация“, „изкуствен интелект“, „блокчейн“, „автономни технологични системи“. Не случайно Румъния има няколко милиардни технологични стартиращи предприятия, време е да създадем среда и в България.


5. С какво сте най-горда в професионален и в личен план?
Мога спокойно да кажа, че затворих своя професионален път, от дефиниция на цели, до тяхната реализация. Горда съм, че съм удовлетворена от резултатите на моите усилия. Горда съм, че толкова години създадох и развих прекрасен екип и специалисти, които останаха в България. Това носи удовлетвореност и мотивация за бъдещето. В личен план, съм горда, че въпреки много безсънни нощи имам страхотно семейство и от скоро съм и щастлива баба на внук.

6. Какъв е съветът ви към младите хора в България?
Планирайте, бъдете устремени, търсете професионалното развитие, като еманация на знанието е умението. Не се отказвайте. Ние сме тук, за да ви подкрепим!