Джина Райнхарт

Тя е втората по богатство жена в света, притежава огромна минна империя, а богатството й се оценява на около 23 млрд. евро. Никога не парадира с парите си и прави всичко възможно, за да се скрие от света. Името й е Джина Райнхарт.

 

На 28 октомври 2001 г. Елизабет Втора е гостенка на частно градинско парти в австралийския град Пърт. Когато кралицата се впуска в разговор с една възпълничка жена, принц Филип пожелава да научи коя е дамата със снежнобялата рокля и черната шапка с огромна периферия. "Шапката ви може да нарани някого", казва принцът и я отминава.

 

Непознатата дама се казва Джина Райнхарт, собственичка е на австралийската минна компания "Ханкок проспектинг", която се занимава с добив на желязна руда и въглища. През април 2012г. австралийското специализирано издание BRW я определи като най-богатата жена в света - тогава състоянието и възлизаше на 23 млрд. евро. Малко след това цената на желязната руда се срина, а американското списание Форбс временно нареди Райнхарт на 4-то място в списъка на най-богатите хора в света. Когато рудата отново поскъпне, което експертите очакват да се случи следващата пролет, Джина Райнхарт ще стане може би най-богатият човек на планетата.

 

Сама срещу всички

 

58-годишната австралийка не парадира с богатството си и предпочита да не се показва много-много в обществото. Говори само тогава, когато е необходимо. А животът й е достоен за холивудски сценарий ала "Гражданинът Кейн" или "Великият Гетсби", пише в тази връзка в. Ди Цайт.
Извън Австралия Джина Райнхарт е малко позната. Но това ще се промени - и то съвсем скоро. Тъй като е на път да свали от трона мексиканския магнат Карлос Слим и да се превърне в най-богатия човек на Земята, на Райнхарт ще й става все по-трудно да се крие от света. Три от десетте най-атрактивни фирми за добив на природни богатства са нейна собственост. А през миналата година Райнхарт успя да удвои богатството си.

 

Живота си тя е посветила на една мечта - мечтата на нейния баща Ланг Ханкок. През 1952 година той открива огромни залежи от желязна руда и мечтае да започне да ги добива сам. Липсват му обаче необходимите опит, знания и техника, поради което е принуден да работи с други фирми. Сега дъщеря му е на път да осъществи тази негова мечта. След като поема ръководството на бащиния концерн, Джина Райнхарт първо си набавя необходимото ноу-хау, а после си извоюва и независимост. За тази цел тя води дългогодишни съдебни спорове, които й струват десетки милиони евро. Съди се с всеки, който би могъл да застраши империята Ханкок: с гиганти в минния бранш като BHP Billiton, с мащехата си Роуз, която тя никак не обича, с бивши бизнес-партньори, дори със собствените си деца - три от четирите й деца завеждат дело срещу нея за пари от семейната фирма, които им се полагали по право, но които майка им отказала да им изплати.

 

Работохоличката

 

100814 1Когато решава да купи 20% от най-големия австралийски медиен концернФеърфакс, Джина Райнхарт отказва да подпише декларация с гаранции за независимостта на журналистите. Мнозина тълкуват това като посегателство срещу свободата на пресата и припомнят как навремето баща й основава вестник, който превръща в свой рупор. И който по-късно фалира.

 

Хората, които я познават отблизо, описват Джина Райнхарт като работохоличка. "Тя няма хоби, нито личен живот, всичко при нея е работа и само работа", казва нейният пи-ар агент. Служители на "Ханкок проспектинг" определят обстановката във фирмата като авторитарна - нищо чудно при положение, че цялата власт е концентрирана в нейните ръце.

 

От баща си Джина наследява годишен доход в размер на 200 млн. евро. След неговата смърт тя слага край на контактите с всички хора и фирми, с които баща й навремето е работил - и многократно увеличава печалбите на компанията. През 2007 г. открива мина, от която фирмата печели годишно по 1,6 млрд. евро. А догодина "Ханкок проспектинг" започва разработването на ново огромно находище, което ще носи годишна печалба в размер на 8 млрд. евро. В тази мина целият производствен процес ще бъде извършван от семейната фирма, с което Джина окончателно осъществява отколешната мечта на своя баща.

 

Днес тя е една от най-влиятелните жени в света. И може би една от най-самотните.

 

Източник: Дойче веле