Сузане Клатен – една от най-богатите жени в Германия

Сузане Клатен, 45-годишна, майка на трима синове, печели богатството си по старомодния начин: наследява го...
Дъщерята на главата на БМВ получава внушителен дял в немския автогигант и 50% от акциите във фармацевтичната и химическата компания “Алтана”. Херберт Кванд, човекът, които прави от БМВ марка за супер коли, завещава на своята дъщеря, на малкият си син, както и на третата си съпруга Йохана целото си богатство. В допълнение към 12,5 % от активите на БМВ Сузане е получила и контролен дял в “Алтана”, един от най-успешните фармацевтични и химически концерни. Кванд завещава и големи суми за сватбите на двете си деца. Днес богатството на Клатен се оценява на около 13 милиарда щатски долара, които я нареждат на 56-о място в класацията на сп. “Форбс”. Нейният брат Стефан Кванд е на 137-о място, като богатството му се оценява на 6,8 милиарда щатски долара.

 

След като завършва гимназия, Сузане изучава бизнес и икономика в Франкфурт, а по-късно завършва магистърска степен от бизнес училището IMD в Лозана, Швейцария. По време на обучението си тя научава много за отношението към работата, прави серия от стажове във фамилната империя, като постъпва на всички позиции с различни имена - разбираемо за някой, който иска да бъде приет като самия себе си. Във фабриката на БМВ в Регенбург Кванд започва стаж под името Сузане Кант. Там тя се срещна с инженер Ян Клатен, който не подозира за нейното богатсво. "Исках да разбера дали той наистина ме обича," казва тя. Двамата се женят през 1990 година.

 

susanne klatten 600x450Клатен води изключително скрит личен живот и почти никога не дава интервюта, както и рядко се показва пред обществото. Желанието да запази личния си живот може да бъде обяснено с факта, че когато е била на 16, почти била отвлечена. Наблюдатели често коментират, че Клатен е красива жена с къса коса и широка усмивка, облечена елегантно, но с лош стил. Много малко се знае за личния й живот, освен че тя и съпругът й имат три деца и живеят в Мюнхен. Сузане е дала само едно интервю в своята кариера и то е за биографичната книга на смейство Кванд. От 1989 г. до 1990 г. Клатен работи като асистент в управителния съвет на концерна Hubert Burda Media. След допълнително обучение в Бостън тя започва да заема места в различни корпоративни бордове. През 1993 г. се присъединява към борда на “Алтана” подпомага трансформирането и в световноизвестна корпорация. През 2004 г. компанията отчита приход от 4 млрд. долара.


През 1997 г. тя и брат й заемат поста на майка си в борда на БМВ. Днес Клатен е концентрирала енергията си изцяло в автомобилния гигант. Като член на борда Сузане помогна на дружеството в спорната 2000 г., когато обратно изкупуват “Роувър”. Когато БМВ отсрани пречките си и се справи с проблемите си, Сузане уволнява главния изпълнителен директор на компанията и зае поста му.

 

По време на Втората световна война заводите на БМВ са сериозно бомбардирани обекти. Като тези в Източна Германия са превзети от Съветските войски, а заводът в Мюнхен е напълно унищожен. Днес фондацията на Кванд дава пари на благотворителни организации за подпомагане на бивши работници и техните семейства. Един ден Сузане и нейният брат Стефан ще наследят и акциите на своята майка, за следващите 80 години. Покойният им баща направил това с цел тяхната обезпеченост да бъде гарантирана в дългосрочен план. “Постигайки целите си ние не очакваме награда. Стараем се да съхраняваме нещата и знаем, че от това имат нужда нашите клиенти.", казва Клатен за списание Щерн.