Лилиан Бетанкур – една история за $23 милиарда

Лилиан Бетанкур, най-богатата жена днес е на 88 години има състояние от 23 милиарда долара. Тя влиза в бизнеса чрез семейната фирма “L’Oreal”, която наследява от покойния си баща. Козметичният гигант е създаден през 1902 година от Йожен Шьолер. Той имал нрав на изобретател и откривател и просто искал да подари на жена си боя за коса. При това достатъчно качествена и добра, за да не уврежда косите на любимата му. Така се появила козметичната фирма “L’Oreal”, която днес е сред лидерите в бранша. Самата Лилиан дошла на бял свят през 1922 година като единствено дете на Йожен и Бетси Шьолер.


Загубила майка си едва 10-годишна, Лилиан практически била отгледана от строгия си баща, който изисквал от дъщеря си прецизност и я учел на любов към работата и строга дисциплина към себе си и околните. По това време „L’Oreal” вече бил концерн със 100 работници, който произвеждал не само бои, но и лак за коса и шампоани, а също издавал и луксозно списание. Едва 15-годишна Лилиан започнала да се труди.


През ваканциите тя лепяла етикети върху готовата продукция във фирмата на татко.
Самият Йожен, вече милионер, се превърнал в една от водещите политически фигури във Франция, която вече била на ръба на война с Германия. След като Втората световна война започнала, Йожен Шьолер формирал легион от френски доброволци, в подкрепа на окупаторите по време на режима на Виши, който също откровено подкрепял германците и налагал антисемитска политика. Бъдещият съпруг на Лилиан – Андре Бетанкур пък бил близък на Франсоа Митеран, който в ония години е в Съпротивата.


След войната Йожен Шьолер бил обвинен в колаборационизъм и бил реабилитиран единствено благодарение на близките контакти на Андре Бетанкур с новите управляващи и Митеран. Шьолер пък за благодарност го назначил като творчески директор на издателската къща на “L’Oreal”, а по-късно и в дирекцията на козметичната компания. Така Андре Бетанкур се запознава с Лилиан.


Историята на брака им е банална и прилича почти на политическа сделка, макар в нея да има вкаран и елемент на романтика.


По онова време Лилиан вече е 25-годишна и една от най-добрите партии за женитба като наследница на просперираща козметична компания. „L’Oreal” по него време вече имала 100 000 души работници и огромно производство. Периодът бил труден за Лилиан. Била болна от туберкулоза и се лекувала в Швейцария, където “случайно” бил и Андре Бетанкур. През 1950 година двамата се оженили. Госпожа “L’Oreal” официално наследява фирмата през 1957 година, като поема изцяло бизнеса на починалия си баща.


lilianВеднага прави нечуван за времето си пробив на пазара на Изток.


Според Лилиан, която се оказала с вроден нюх към пазара Азия ще бъде доходоносната мина на европейския козметичен гигант. И била права. Само от продажбите в Китай и Япония марката “L’Oreal” печели повече, отколкото от продажби в Америка.


Освен че активно участва в управлението на компанията, г-жа Бетанкур неотлъчно следва мъжа си, подкрепяйки го в обществената му кариера. През 1973 Лилиан първо е “жена на министър”, после „съпруга на академик“. Тя придружава Андре Бетанкур на всички официални посещения и събития. През 1974 година обаче госпожа Бетанкур претърпява истинска криза. Тя листва компанията си на фондовата борса и сключва рискован договор за покупка на дялове от „Нестле”.


Фамилната фирма е на ръба на оцеляването след серия сътресения на борсовия пазар и огромните инвестиции, които тя влага в новото начинание. Въпреки големите усилия и "Нестле", и "L’Oreal" преживяват тежката финансова криза и едва се спасяват от фалит. От "Нестле" дори обмислят дали да не купят дела на Бетанкур, но това щяло да им струва 15 милиарда Евро. Днес Лилиан притежава 27,4% от акциите на “L’Oreal” и около 3 % от капитала на швейцарската Нестле.


Въпреки че не обича да се шуми около името й, Лилиан Бетанкур непрекъснато е забърквана в скандали. Заради обвиненията, че навремето семейството й е подпомагало фашисткия режим във Франция, Лилиан създава фондацията “Bettencourt Schueller Foundation”, в която налива огромни средства. Бюджетът на фондацията е насочен главно към насърчаване на медицинските и научните открития. Милиони долари на фамилия Бетанкур ежегодно подпомагат жертвите на СПИН по света.
През юни 2010 година тя отново е замесена в политически скандал, след като икономът й дава на медиите тайни аудио записи. Тяхното съдържание представлява разговори между нея и финансовия й съветник Патрис дьо Майстр. От тях става ясно, че мадам Лореал укрива доходи като недекларираните пари влага в банки


в Швейцария и на Сейшелите. Финансовите злоупотреби възлизат на 80 милиона долара като за тези пари не е платен и цент данък във Франция. През юли 2010 скандалът се развихря в неподозирана посока. Властите разкриват, че мадал “L’Oreal” е финансирала кампанията на Саркози със 150 000 евро. Сегашният президент на Франция разбира се отрича, че е бил подпомаган от мадам Бетанкур, но аферата толкова се разраства, че в момента трима френски режисьори - Мишел Азанависиюс, Клод Шаброл и Ксавие Бовоа, се борят за правото да заснемат филм за скандала около наследничката на козметичния гигант. Продуцент ще бъде Томас Лангман, а лентата ще се нарича "Защото така искам".


002295 6422От брака си с Андре Бетанкур, Лилиан има само една дъщеря, на която поверява семейната фирма след оттеглянето си преди няколко години. Сега на кормилото на компанията, чиято тотална цена се оценява на 59 милиарда долара вече е във Франсоаз Бетанкур –по мъж Майерс. Дъщерята на най-богатата жена в света успява да присъедини към „L’Oreal” и марките “Maybelline”, “Parfums Giorgio Armani”, “Cacharel”, “Ralph Lauren”, “Helena Rubinstein”, но по съвета на майка си иска да куп "Ив Сен Лоран". Франсоаз Батанкур предлага 1,1 милиарда евро за модната къща, известна с изтънчената си елегантност.


Скандалите около Лилиан Бетанкур не секват и в златната й възраст. През 2007 година тя губи съпруга си, самотна е и търси утеха.


Намира сродна душа в лицето на 20 години по-младият от нея фотограф Франсоа Мари Бание. Той блестял в особено цененото във Франция изкуство на разговора. Публична тайна е, че светският фотограф е източвал колосални суми от възрастната жена. Но никой не е и подозирал, че сумата, която той е завлякъл от омаяната от чара му Лилиан е 993 милиона евро. Когато установява липсата на колосалната сума, дъщерята Франсоаз повежда съдебна битка с искане майка й да бъде поставена под настойничество поради старческа дименция, а възползвалият се от г-жа Бетанкур фотограф да бъде осъден за злоупотреба с доверие. Лилиан обидено заявява, че все още е с ума си и нищо не се е случило без нейната воля и знание. Оттогава отношенията между майка и дъщеря са обтегнати и двете не поддържат контакти.