Най-богатите жени в света

Световната класация на милиардерите по версията на сп. Forbes през 2014 г. стана богата на женски рекорди. В класацията намериха място 172 жени в сравнение със 138 година по-рано. Все още обаче жените остават едва 10% от най-богатите хора на планетата. Общо най-богатите жени в света притежават 220 млрд. долара. Как се разпределя това състояние и кои дами влизат в почетната десетка, нека проследим:

 

10. Йохана Квант

 

Състояние: 12.8 милиарда долара
Място в класацията на най-богатите хора в света: 82
Място в германския рейтинг: 8
Възраст: 87
Източник на богатство: BMW
Държава: Германия
Семейно положение: вдовица с две деца
Една от най-богатите жени в Германия Йохана Квант е била секретарка и по-късно третата съпруга на Ерберт Квант- известен немски мениджър, спасил BMW от фалит. Увеличаването на стойността на акциите BMW и рекордните продажби на автомобилния гигант през миналата година подобриха благосъстоянието на Квант, която напусна управлението на дружеството през 1997 г., но все още притежава 16% от акциите. Нейните деца също са милиардери. Сузане Клатен и Стефан Квант притежават значителни дялове на групата и в момента заемат постове в управителния съвет. Йохана живее в град Бад Хомбург - спа курорт, близо до Франкфурт.

 

9.Loriin Payul Djobs9. Лорийн Пауъл Джобс

 

Състояние: 14 милиарда долара
Място в класацията на най-богатите хора в света: 73
Място в американската класация: 32
Възраст: 50
Източник на богатство: Apple, Disney
Държава: САЩ
Семейно положение: вдовица с три деца
Лорийн Пауъл Джобс е най-големият частен акционер студио Disney. Като ръководител на Laurene Powell Jobs Trust, тя управлява повече от 130 млн. акции на Disney, които преминаха у нея от покойния ѝ съпруг Стив Джобс. В крайна сметка делът ѝ във филмовата компания струва три пъти повече от „парчето“ в Apple, което наследи от Стив Джобс.
През април 2013 г., за първи път след смъртта на съпруга си, Лорийн се появи по телевизията. В хода на беседа по NBC с водещ Брайън Уилямс, тя направи изявление в подкрепа на реформата на имиграцията. Според Лорийн Пауъл децата на нелегални имигранти, получили образование в колежите в САЩ, не могат да си намерят работа и се оказва, че "напразно губят живота си." "Страната ни губи много, защото не получава като резултат човешки капитал, който сама създава", добави тя. След това изявление, Лорийн Пауъл стана чест посетител на Вашингтон и обсъди темата за мигрантите с редица политици.

 

8.An Coks Chembyrs8. Ан Кокс Чембърс.

 

Състояние: 15.5 милиарда долара
Място в класацията на най-богатите хора в света: 58
Място в американската класация:27
Възраст: 94
Източник на богатство: медии
Държава: САЩ
Семейно положение: Разведена, с три деца
Ан Кокс Чембърс е мажоритарен акционер в частния медиен концерн Cox Enterprises. Тя е на 94 години, но продължава да заема място на Съвета на директорите, чийто председател е племенникът ѝ Джеймс Кенеди. Компанията е основана от бащата на Ан, Джеймс Кокс (починал през 1957 г.) през 1898 г. с покупката на вестник Dayton Evening News. Днес медийната група включва Cox Communications (кабелна телевизия, високоскоростен интернет), Cox Media Group (вестници, телевизия, радио), Manheim (компания за търг на автомобили) и AutoTrader Group (продажба на автомобили в Интернет и аналитичната автокъща Kelley Blue Book). Успешна покупка в началото на тази година увеличиха състоянието на Ан Кокс Чеймбърс с 3.5 млрд. долара. Името на милиардерката е известно не само в света на бизнеса. Тя беше посланик в Белгия при президента Джими Картър. В допълнение, Ан е кавалер на френския Почетен легион.

 

7.Abigeil Djonsun7. Абигейл Джонсън

 

Състояние: 17.3 милиарда долара
Място в класацията на най-богатите хора в света: 50
Място в американската класация: 25
Възраст: 52
Източник на богатство: Финанси
Държава: САЩ
Семейно положение: женена, с две деца
Абигейл Джонсън е президент на Fidelity Financial Services, управляваща активи и предоставяща посредничество и пенсионни услуги. В допълнение, Абигейл е сочена за топ претендент за поста на изпълнителен директор на корпорацията Fidelity Investments. Сега корпорацията се ръководи от баща ѝ Едуард „Нед“ Джонсън, който вече се кани да подаде оставка. Fidelity е вторият най-голям фонд от отворен тип в САЩ, чиито активи се оценяват на 1.67 трилиона долара. Абигейл влезе в семейния бизнес през 1988 г. като анализатор с магистърска степен от Харвард в джоба си. Тя притежава около 24% от акциите на компанията.

 

6.Suzane Klaten6. Сузане Клатен

 

Състояние: 17.4 милиарда долара
Място в класацията на най-богатите хора в света: 49
Място в германския рейтинг: 5
Възраст: 51
Източник на богатство: BMW, Pharmaceuticals
Държава: Германия
Семейно положение: Женена, с три деца
Сузане Клатен все още държи титлата на най-богатата жена в Германия , главно благодарение на акциите си в производителя на автомобили BMW, наследена от баща ѝ.
В допълнение Клатен контролира фармацевтична компания Altana и има дял в Nordex AG, производител на оборудване за производство на вятърна енергия. Семейството също така притежава дял в компанията Geohumus, която разработва добавки за почва, и в компанията на SGL – за въглища и графит. Също така през 2012 г., Сузане купи дял в новосъздадената холандската фирма Paques, специализирана в областта на биотехнологиите, както и в германската петролна група Avista Oil.

 

5.Djordjina Rainhard5. Джорджина (Джина) Райнхарт

 

Състояние: 17.7 милиарда долара
Място в класацията на най-богатите хора в света: 46
Място в австралийската класация: 1
Възраст: 60
Източник на богатство: добив
Държава: Австралия
Семейно положение: вдовица с четири деца
Най-големият данъкоплатец на Австралия се надява тази година да завърши най-голямата сделка в кариерата си: тя иска да вземе заем в размер на 7 милиарда долара , за да развие най-големите рудни находища на желязо в света. Залогът на въглищата в последните години донесе на Джина голяма печалба: тя успя да продаде основните си активи преди спада на цените на суровините.

 

4.Jaklin Mars4. Жаклин Марс

 

Състояние: 20 милиарда долара
Място в класацията на най-богатите хора в света: 31
Място в американската класация:18
Възраст: 74
Източник на богатство: Mars
Държава: САЩ
Семейно положение: Разведена, с три деца


Жаклин Марс е представител на третото поколение на семейството Марс и топ мениджър на най-голямата сладкарска компания в света (продажбите на Mars възлизат на 33 милиарда долара). Заедно с двамата си братя, Джон и Форест младши, тя наследи бизнеса през 1999 г. след смъртта на баща си. Всички Марс влизат в Борда на директорите, но не отговарят за оперативните дейности. Жаклин също е доверено лице на американския отбор по конен спорт и член на Съвета на директорите на Националната спортна библиотека и Музея на изящните изкуства.

 

3.Alis Yoltun3. Алис Уолтън

 

Състояние: 3.34 милиарда долара
Място в класацията на най-богатите хора в света: 13
Място в американската класация:9
Възраст: 64
Източник на богатство: Wal-Mart
Държава: САЩ
Семейно положение: разведена
Ако през 2016 г., Хилъри Клинтън реши да се кандидатира за президент на Съединените щати, може да намери чудесен съюзник в лицето на Алис Уолтън, филантроп и добър приятел на семейство Клинтън. Дъщерята на основателя на Wal-Mart Сам Уолтън е известна с щедрата си подкрепа за политическите инициативи на бившия държавен секретар на САЩ. Но истинската страст на Уолтън остава изкуството, а не политиката. Нейният Музей на американското изкуство в Бентънвил събира творби на Анди Уорхол, Норман Рокуел, Джорджия О'Кийф и други емблематични художници. Личната арт колекция на Алиса се оценява на стотици милиони долари.

 

 

 

2.Lilian Betankur2. Лилиан Бетанкур

 

Състояние: 34.5 милиарда долара
Място в класацията на най-богатите хора в света: 11
Място във френския рейтинг: 1
Възраст: 91
Източник на богатство: L'Oreal
Държава: Франция
Семейно положение: вдовица, с едно дете


Гранддамата на L'Oreal Лилиан Бетанкур вече не е най-богатата жена в света, макар че нейното състояние се е увеличило през тази година, благодарение на високите цени на акциите на френския козметичен гигант. Самата тя вече не участва в ръководството на компанията, основана от баща ѝ, след като съдебно решение през 2011 г. сложи край на управлението ѝ. Съдът прие доказателствата на дъщеря ѝ Франсоаз Бетанкур-Майер, че нейната майка вече не е в състояние да управлява делата поради старческа деменция. Лилиан бе сменена в борда на директорите през 2012 г. от внука си Жан-Виктор Майер. Очаква се, че през тази година семейство Бетанкур ще укрепи позициите си в империята L'Oreal, за което ще спомогне сделка с швейцарския гигант Nestle, готов да продаде 8% от своите акции в L'Oreal.

 

1.Kristi Yoltun1. Кристи Уолтън

 

Състояние: 36.7 милиарда долара
Място в класацията на най-богатите хора в света: 9
Място в американската класация:7
Възраст: 59
Източник на богатство: Wal-Mart
Държава: САЩ
Семейно положение: вдовица, с едно дете


Кристи Уолтън стана най-богатата жена в света за четвърти път в последните пет години. Основната част от нейното състояние се пада на веригата Wal-Mart, основана от нейния свекър Сам Уолтън и неговия брат Джеймс през 1962 година. Състоянието премина в ръцете на Кристи след смъртта на съпруга ѝ Джон в самолетна катастрофа през 2005 година. През 2013 г. Christie получи от Wal-Mart дивиденти в размер на460 милиона долара. Тя води затворен живот в град Джаксън, Уайоминг. Но през август миналата година, Кристо Уолтън неочаквано се появи на публично място – на наградите Imagen Foundation за продуцирането на филма „Благослови ме, Ултима“ (Bless Me, Ultima).