Джоан Роулинг – олицетворение на силата на самотната майка

Джоан Катлин Роулинг е световноизвестна английска писателка, позната ни като автор на фентъзи поредицата за Хари Потър. Всъщност пълното официално име на авторката е Джоан Роулинг. Катлин е името на баба й, което било добавено от издаделите с цел да се използва като инициал. Книгите й са продадени в над 400 млн. копия по целия свят, а през 2006 г. списание „Форбс“ я обявява за втората най-богата жена в света, след Опра Уинфри.
Каним ви в приказния й свят, макар че самата Джоан казва, че не вярва в магии:


"Не бива да пазите децата от собственото им въображение."


"Всичко е постижимо, ако имаш достатъчно кураж."


"Младежта не може да знае какво мислят и чувстват възрастните хора. Възрастните хора са виновни, ако са забравили какво е да си млад."


"Пръстите ми целите са в мастило. От седем месеца всеки ден пиша по няколко часа. Но не ползвам компютър, защото с него не се получава добре магията."


"Не мога да се оплача, Хари Потър бе направо фантастичен с мен. Но съжалявам, че вече не изпитвам удоволствието да се промъквам в някое кафене, което ми харесва, и да се потапям в моя собствен свят, без някой да ми обръща внимание. Да остана анонимна — едно време това беше страхотно."


"Смъртта е просто следващото голямо приключение на живота. "


"Да чуваш гласове, които никой друг не чува, не е добре дори и в магьосническия свят."


"Просто пиша това, което ми харесва да пиша и което ме забавлява. Правя го изцяло за себе си. И в най-смелите си мечти не съм очаквала такава популярност."

 

Мегауспешната авторка на серията за Хари Потър - Джоан Роулинг, често е давана за пример как да си самотна майка, не винаги е началото на поредната трагична история.


Както е известно, Джоан започнала да пише книгите за най-известния млад магьосник, докато се грижила сама за малката си дъщеричка и преживявала на социални помощи. Роулинг и първият й съпруг, телевизонният журналист Джордж Арантес, се развеждат около 13 месеца след като сключват брак. Тогава дъщеричката им - Джесика, остава на грижите на майка си. Пътят й към успеха е известен на всички.


Но може би не знаете, че писателката продължава да твори и новите й романи се радват на все така силен интерес и успех. Вероятно бихте предположили, че към днешна дата Роулинг се надява да е надраснала цялата истерия около факта, че е самотна майка и вече и се иска всички да забравят за него.


Точно обратното! Роулинг все още говори за дните си като самотен родител винаги, когато има възможност да го направи. Тя дори заяви, че се гордее с този момент от живота си повече, отколкото с каквото и и да било друго. И добавя, че винаги ще се чувства ангажирана със съдбата на други жени, които изпадат в нейното положение.


Първата книга за възрастни от Дж. К. Роулинг


През 2013 г. излиза романа "Зовът на кукувицата" с с псевдоним,който тя измисля - Роберт Гълбрайт. Тиражът е много малък, а писателят е представен като бивш военен, който е работил в Специалния отдел за разследване на Кралската Военна полиция, а сега е в областта на гражданската сигурност. Идеята за главния герой Корморан Страйк идва от неговите преживявания и приятелите от военните години.


Романът е бил аплодиран от критиката, но авторът не е бил познат на читателите. Не след дълго разследващите журналисти откриват, че това е писателката Роулинг, след което продажбите на книгата нарастват с над 4000 процента. Скандалът с името я кара да оповести публично своето авторство.

 

Благотворителни прояви


Роулинг активно се занимава с набиране на средства за нуждаещите се. В края на март 2006 г. тя организира благотворителен бал в замъка Стирлинг, Шотландия, на който са събрани приходи от 351 000 долара. Те са за болните от множествена склероза в Шотландия. През януари същата година Роулинг събира над 170 000 евро за децата без родители в Европа на благотворителна вечеря в Букурещ. Дж. К. Роулинг е поканена в Румъния от баронеса Ема Никълсън, която председателства организация, занимаваща се със защита на децата. В началото на януари 2006 г. тя дарява свой ръкопис на търг с цел да подпомогне организацията за "Международното разпространение на книги", която работи за ограмотяването в по-бедните държави по света.