Print this page

Дейл Карнеги – пионер и пример за преодоляване на страха от говорене пред публика

Той преборил собствената си неувереност и я превърнал в послание за цял свят.

 

Дейл Карнеги (1888-1955) е американски писател и лектор, създател на известни курсове за личностно развитие, умението да се привличат клиенти, корпоративен тренинг, публично говорене и междуличностни умения.

 

Роден в бедно фермерско семейство,което не е било в състояние да плаща за пансиона му в колежа, Дейл ежедневно преминавал на кон 6 км път дотам и обратно. Той не участвал в много мероприятия на колежа, тъй като нямал време, нито дрехи-имал имал само един хубав костюм. Опитал се да влезе във футболния отбор, но треньорът не го приел поради ниското му тегло.
Дейл Карнеги започнал да се развива комплекс за малоценност - комплекс, който би могъл да попречи на проявяването на истинските му способности. Майка му, разбирайки това го посъветвала да вземе участие в дискусионния кръжок, считайки че опитът за изказване в този кръжок може да му създаде увереност в себе си и признание от страна на другите, от което той така се нуждаел. Той послушал майка си и след няколко опита бил приет. Това събитие се оказало повратен момент в неговия живот. Не минала година и той започнал да побеждава в конкурси по ораторско изкуство и преуспял във всички факултети на колежа, където то се провеждало. Когато станал студент в последния курс, Дейл завоювал всички награди за публично говорене.

 

При завършването на колежа Карнеги получил примамливо предложение за работа в областта на търговията. Той го приел и скоро постигнал значителни успехи в това поприще. Решавайки, че трябва да провери на практика своите мисли, скоро напуснал търговската дейност.

 

12313Работи известно време и като актьор в Ню Йорк, преди да започне да преподава ораторско изкуство към Младежката християнска организация в Ню Йорк, Бруклин,Трентън, Филаделфия, Уилмингтън и Балтимор. Освен това е водил курсове за бизнесмени към клуба на рекламните агенти и Ротарианския клуб на Ню Йорк, Клуба на манифактуристите и Аматьорския клуб по гребане „Пен“ във Филаделфия, Търговската камара на Бруклин и Банката на федералния резерв в Ню Йорк. Никой не е научил толкова много хора да говорят пред публика,колкото господин Карнеги. Господин Карнеги има и завиден опит в преподаването на говорене пред публика на членовете на банкерското братство. Средмножеството организации, към които е служил като инструктор по говорене пред публика са Банката на федералния резерв в Ню Йорк, нюйоркския и вашингтонския клон на Американския институт по банкиране.Книгата на Дейл Карнеги "Как да спечелим приятели и да влияем на другите" е най-влиятелната бизнес книга на двадесети век. Няма как да не споменем и „Изкуството да говорим пред другите“. 

 

Дейл Карнеги е пионер на това, което днес е известно като Движение за човешки потенциал. Лекциите и книгите му са помогнали на хиляди хора по света да станат самоуверени, представителни и влиятелни личности.

 

През 1912 г. Карнеги започва първия си курс по говорене пред публика в Младежката християнска асоциация на Ню Йорк. Както в повечето курсове за онова време, Карнеги започва с теоретична лекция, но веднага забелязва, че учениците му се отегчават и нервничат. Нещо трябва да се направи. Дейл прекъсва лекцията и спокойно посочва един човек назадния ред, казва му да стане и да разкаже на всички за себе си.След като студентът привършва историята си, Карнеги приканва следващия и т.н., докато накрая всички в класа са говорили за кратко. Окуражавани от състудентите си и подпомагани от Карнеги, всички до един побеждават страха си и излагат разказа си съвсем задоволително. Курсът му придобива такава популярност, че той е поканен да го изнася и в други градове. С течение на годините той непрекъснато обогатява съдържанието му. Научава, че студентите се интересуват най-много от това как да подобрят взаимоотношенията си с другите. В резултат на това ударението на курса се премества от говоренето пред публика към начините за постигане на разбирателство с хората. Лекциите се прекрояват така, че усвояването на добър говор да не е самоцелно, а да е средство за постигане на разбирателство.Курсовете му са едни от най - посещаваните, а броят на последователите му расте и в настоящем.