Задава се сезонът на интервютата – запознати ли сме с етикецията

Летните отпуски са почти към своя край и повечето фирми се активизират да търсят нови кадри. Няколко толкова дребни наглед неща могат да издънят цялата работа. Ако искаш работата и имаш опит, страхотнa автобиография и диплома от добър университет, единственото, което ти остава да ги впечатлиш на интервюто.


Виж 5-те най-често срещани грешки и се опитай да не ги правиш повече:

 

1.Дойде, видя, писа във фейсбук


Споделянето на информация за подвизите ти по интервютата за работа с целия свят показва на евентуалния ти работодател, че не знаеш нищо за дискретността. Служителите в отделите по човешките ресурси винаги проверяват в Гугъл кандидатите, което значи, че всичките ти акаунти в социалните мрежи ще излязат наяве. Затова по-добре не се хвали предварително.

2.Прекалил си с парфюма.Достатъчно е да си изкъпан!


Пази си парфюма за вечерните излизания. Освен че ще умиришеш офиса, ще създадеш впечатление, че изобщо не си наясно с бизнес етикета. За работодателите изобилните парфюми са не само отблъскващи, а може и да се разтълкуват като фриволност. Може дори да изглежда, че не знаеш какъв ефект има изборът ти на аромат върху другите.

3. Фамилиарничиш с интервюиращият!


Интервюиращият се държи спокойно и приятелски и ти се отпускаш и започваш да се държиш с него/нея като с приятел. Недей. Когато интервюиращият се държи супер формално е трудно, но никога не се дръж приятелски, ако отсреща се държат така с теб. Трябва да умееш да се справяш във всяка професионална ситуация, независимо колко неформално се държи евентуалният ти бъдещ шеф, ти трябва да покажеш уважение.

 

4.Нарече бившия си шеф „Терминатора“


Предишният ти шеф може да е разкъсвал хора за закуска, но не знаеш дали в момента не говориш със злия му близнак или пък с добър негов приятел. Подтисни желанието да говориш лошо за предишната си работа и се фокусирай върху това защо трябва точно ти да получиш новата. Освен това, ще покажеш, че няма да злословиш по адрес на новия си шеф, когато стане бивш. Все пак бъдещият шеф оценява не само квалификациите, а и характера ти.

 

5. Не спря, за да си поемеш дъх


Ясно е, че искаш да се представиш добре, но ако постоянно говориш, можеш да създадеш впечатлението, че изобщо не слушаш, понеже си погълната от себе си. Вместо само да говориш, покажи, че си добър комуникатор. Задавай умни въпроси и показвай, че слушаш. Внимавай за ключови фрази, които ще ти покажат какво точно търсят в служителите си. После използвай същите фрази, за да се опишеш накратко.