Print this page

Лесно ли харчите лесните пари

Лесните пари се харчат лесно и с лека ръка. Откъде са дошли, там и отиват. Обикновено такава е логиката, която тласка хората към неразумно харчене, когато са получили пари наготово, особено когато става въпрос за малка сума.

 

И наистина няма как да забогатеете от 20-те лева, които сте намерили на тротоара, но затова пък може да станете малко по-щастливи, като си купите нещо за вас или се почерпите с приятели и си доставите весели спомени. Когато, обаче, успеете да профукате 20-те хиляди, които сте получили като наследство, може би става въпрос за липса на онова качество, което притежават богатите хора – умение да управляват парите си, инвестиране в печеливши неща, които да им удвоят вложените парите.

 

В общия случай, обаче, когато не сте изкарали тези пари с пот на чело, има един момент на еуфория, когато се чувствате сякаш притежавате малко състояние и сте истински богати, след който, тласкани от емоции и желания, решавате да похарчите малко за нова кола, няколко партита с приятели, маркови дрехи, пътувания, без да помислите как може да се възползвате максимално от предоставената ви възможност наистина да забогатеете, като предприемете умерен риск и вложите парите си в нещо смислено, което да ви носи постоянен приход.

 

Всъщност лесни пари могат да бъдат не само чуждите пари, които по една или друга причина са се озовали у вас. Има безброй много „богаташи“ на дребно, които гледат да изкарат възможно повече и възможно по-лесни пари, без много да си дават зор. Но да сте чували за тарикати, далавераджи и крадци милионери?

 

Истината е, че колкото и пари (лесни или не) да изкарвате, няма как да ги задържите, ако не знаете как да ги използвате.