Шест стъпки за успешна кариера

Времената, когато хората започваха и завършваха кариерата си на едно работно място отдавна са в историята. Днес, за да бъдете успешни, трябва да следвате нови правила, пише в блога си в LinkedIn Дейв Керпен.

 

За да създаде новата пътна карта за успешна кариера, Дейв се е обърнал към Дан Шоубел, предприемач и автор на "Promote Yourself: The New Rules For Career Success". В блога си Дейв споделя шестте стъпки за успешна кариера, обобщени в книгата на Шоубел.

 

1. Станете предприемач на работното си място
След като вече сте се доказали на настоящото си работно място е логично да се стремите към развитие и да искате да се заемете с нови проекти. Огледайте се за сферите във вашата компания, които могат да се подобрят и помислете какво конкретно може да направи фирмата ви в тази посока. Направете проучване, подгответе презентация и се постарайте да убедите вашия мениджър, че вие можете да помогнете за решаването на проблема. Според едно от проучванията в книгата, 58 % от мениджърите са склонни да помогнат на служител, който демонстрира предприемачески дух.

 

2. Не бързайте с напускането
Обикновено, когато служителите сметнат, че са дали достатъчно за дадена компания, те пробват да сменят работното място. Вместо това можете да се огледате в рамките на сегашната ви фирма и да разберете дали предлага вътрешни възможности, където да покажете най-силните си страни. В действителност, 73 % от мениджърите са заявили готовност да подкрепят служителите, които искат да се развиват и местят в рамките на компанията. След като вече сте прекарали две години в нея, спокойно можете да попитате вашия пряк ръководител възможно ли е да поемете повече отговорности или просто дали ще подкрепи вашата кандидатура за новата позиция в същата компания.

 

3. Ангажирайте се с дейности извън офиса
Когато след работа се приберете у дома, ако искате кариерата ви да върви напред, трябва да продължите да мислите за своето развитие. Можете да се присъедините към професионални и социални групи, където да използвате възможността за разширяване на вашите знания и мрежа контакти. На практика, всичко, което правите извън офиса може да ви помогне да станете по-добър в компанията си. Статистиката сочи, че 63 % от мениджърите са склонни да помогнат на служителите в техните професионално свързани дейности извън офиса.

 

4. Фейсбук и LinkedIn не са за всеки
Все още Фейсбук се разглежда главно като социална мрежа, а LinkedIn като професионална. Оказва се обаче, че само 14 % от мениджърите са склонни да станат приятел в социалните мрежи със своите служители.
Затова преди изпратите покана на шефа си проучете доколко той толерира подобни онлайн отношения.

 

5. Развийте своите меки умения
Мениджърите, а и хората, които се занимават с подбор на персонал, често ценят меките умения повече. Общо 61 % от ръководителите смятат, че те са от решаващо значение за успеха в кариерата.
Обикновено тези качества включват слушане и умения за общуване, способността да се определят правилно приоритетите в работата, да се овладяват конфликтите да бъдете позитивни. Не забравяйте да упражнявате меките си умения в различни ситуации и искайте обратна връзка, за да станете още по-добри.

 

6. Не бързайте с MBA
Много служители си мислят, че МВА ще им помогне да се изстрелят нагоре в кариерата. Проучване показва, че само 10 % от мениджърите вярват, че за издигането в йерархията наистина е нужна по-висока образователна степен. Със сигурност има области, където по-добрата диплома е от значение, но това не важи за всички сфери. Получаването на МВА може да бъде скъпа инвестиция във време, което можете да използвате, за да натрупатe ценен трудов опит. Ако все пак твърдо сте решили да учите, пробвайте с дистанционно обучение.